Nu bæres lyset frem

Så mørk er natten ved midvintertid,
men se, da kommer Lucia,
hun kommer, den gode, med lyset hid,
hun kommer med hilsen om julefred,
hun kommer med lys i sin krone.

Sådan begynder en svensk Luciasang. I Danmark har vi (næsten) kun én Luciasang: “Nu bæres lyset frem, stolt på din krone…”, som synges på en italiensk folkemelodi. Men i Sverige, hvorfra vi har importeret Luciaskikken til Danmark, har de mange flere Luciasange.

Med tiden er Luciaoptog også blevet en del af den danske optakt til julen, og Karen K. har også inddraget Lucia i sit juleunivers. Jeg har tidligere skrevet om Luciatraditioner og om Karen K.’s Luciapiger her. Men for nyligt opdagede jeg endnu et gammelt stykke Luciapynt fra Karen K.’s hånd, som jeg synes, I skal se.

IMG_3956

Det er en lille trykt kartonfrise eller remse til at folde ud og sætte på hylden. Karen K. har tegnet en del af sådan nogle juleremser både med nisser og engle, og jeg synes, det er blandt noget af det fineste julepynt, hun har lavet. Du kan læse mere om dem her og her.

Denne lille Luciafrise, har en Karen K. særtræk: Luciapigerne har nemlig englevinger. Sådan tegnede Karen Kjærsgaard ofte Luciapiger, selv om de jo egentlig ikke er engle. I det her tilfælde har Luciabruden dog ikke nogen englevinger.

Hvis man kigger lidt nærmere efter, kan man se at Luciapigerne/englene, ser lidt pudsige ud på min Luciaremse:

IMG_3957

Der er nemlig gået noget galt i trykkemaskinen, så lysene har to flammer og ansigternes røde kinder svæver lidt rundt. Det afslører noget om trykketeknikken, hvor de forskellige farver blev trykt på kartonen én ad gangen. Da den orangerøde farve blev trykt på, må pigerne have nået at gå et Luciaskridt frem, så det hele blev lidt skævt. Men i en halvdunkel belysning, som det er på denne tid af året, ser man det såmænd ikke. Eller man kan værdsætte, at der er kommet et sjældent surrealistisk særpræg ind i Karen K.’s kunst. Og ellers kan man simpelthen gøre en dyd ud af fejlen og beslutte sig for, at det skæve tryk på en måde fremhæver Luciaoptogets langsomme fremadskridende bevægelse.

Og på bagsiden sidder farverne for øvrigt, som de skal:

IMG_3955

Der er ingen tvivl om, at Karen K. er kunstneren. Selv om det næsten er usynligt, har hun sat sin signatur på det blå fodstykke:

IMG_3958

Rigtig mange juleprodukter af Karen K. er fremstillet i Sverige – bl.a. af firmaet Hedlund. Det gælder f.eks. de kendte små nissefigurer i plast og de mange julebilleder eller plakater, som svenskerne kalder “julbonader”. Men juleremserne er fremstillet i Danmark. Måske hos firmaet Levison. Herfra blev de så solgt til Sverige.

Denne lille gamle julefrise, som aldrig er blevet pakket ud, er købt i Sverige sammen med Luciafrisen. På indpakningen er stemplet eller lille diskret “IMP.” = importeret. IMG_3960

På en måde er det en rigtig fin tanke: Danskerne importerede Luciaskikken fra svenskerne. Danske Karen Kjærsgaard tegnede en fin Luciafrise, og den importerede svenskerne så tilbage.

I skal ikke snydes for at se, hvordan frisen skal se ud, når den ikke er trykt skævt. Billedet er lånt fra instagramprofilen mormorslopper med tilladelse:

IMG_3959

Hav en hyggelig Luciadag d. 13. december. Du kan høre en flot version af den svenske Luciasang sunget af Sofia Karlsson her.

header-jul-3

 

 

 

 

 

 

Posted in Jul

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s