I blankt papir

Karen Kjærsgaards juletegninger, julekort og nissefigurer har været en stor del mange danskeres jul gennem flere årtier. Formentlig uden at mange kendte til signaturen Karen K. – eller hvem person bagved var. Det håber jeg at have rådet lidt bod på med denne blog.

I Sverige var julevarer designet af Karen K. også populære – ja faktisk blev mange af varerne fremstillet i Sverige. Bl.a. var det firmaet Hedlund, som stod bag de populære små plastiknisser. Og alligevel tror jeg, at personen Karen Kjærsgaard var endnu mindre kendt i Sverige end i Danmark i 1960’erne og 70’erne.

Men i det seneste nummer af det svensk magasin Scandinavian Retro (2019, nr. 6) får Karen Kjærsgaard nu en velfortjent omtale i broderlandet.

IMG_4132

I bladet findes nemlig en lille reportage, som gennemgår designs af julegavepapir fra 1930’erne og frem til 1970’erne. På siderne om julegavepapir fra 60’erne og 70’erne fungerer flere af Karen K.’s designs som værdige repræsentanter for det forgængelige og omskiftelige materiale. Hendes gavepapiret blev ligesom plastnisserne produceret af Hedlund og kunne også købes i Danmark.

IMG_4141
Fra “Tidningen Retro” 2019, nr. 6

Herunder ses f.eks. et par tidstypiske 60’er designs. Karen K. har tegnet to af gavepapirerne på højre opslag. Nemlig det mørkebrune papir med engle, fugle og julekugler samt papiret med de små trinde nissedrenge og nissepiger i røde dragter.

IMG_4133
Fra “Tidningen Retro” 2019, nr. 6

Jeg har aldrig set dette julegavepapir før, men nogle af motiverne har jeg set som små svenske julekort. Blot med lidt ændrede farver:

IMG_4142

I 1970’erne var Karen K. også storlevarandør til Hedlunds katalog af julegavepapir. Her på dobbeltopslaget ser man tre af Karen K.’s 70’er-designs, nemlig de to øverst til venstre og det øverst til højre:

IMG_4136

Et af julegavepapirerne har jeg været heldig af finde et lille bevaret stykke af:

IMG_4137

Gavepapiret med hjerterne på fandtes både med rød og med guldfarvet baggrund. Mange danskere vil genkende motiverne fra 70’ernes julepynt i Familiejournalen:

IMG_4146

Gavepapiret med vinterlandskabet vækker genklang om Karen K.’s julepanorama fra Familiejournalen i 1976. Som man kan se på billedet herunder er motivet det samme. Det er et udsnit af gavepapiret til venstre og julepanoramaet til højre:

IMG_4138

Men når man kigger nøjere efter, er der faktisk variationer imellem panoramaet og gavepapiret. Gavepapiret skulle nemlig leve op til en vigtig egenskab for genren: nemlig et evig gentaget motiv, som aldrig har en direkte begyndelse eller slutning, uanset hvor mange eller hvor få meter af gavepapiret, man ruller ud. Derfor er delmotiverne fra julepanoramaet blevet sat sammen på en ny måde, og der er sket ændringer undervejs.

Når man sætter de to motiver ved siden af hinanden kan man se, at kirketårnet har ændret facon, skøjtesøen er blevet spejlvendt, og træer omkring søen er blevet skiftet ud med træer, som er hentet fra andre dele af julepanoramaet. På det lille udsnit af gavepapiret, som er trykt i bladet, kan man se gentagelsen: det lille gule bindingsværkshus er både øverst og nederst i udsnittet. På det oprindelig julepanorama er der ingen gentagelser.

Jeg er glad for, at Scandinavian Retro har taget et emne som julegavepapir op. De forgængelige ting i verden, står mit hjerte særligt nær. Og Karen K. får endelig sat sit navn lidt mere på plads i retroverdenen. Jeg har tidligere her på bloggen skrevet mere om julegavepapirets historie i Danmark – og ikke mindst Karen K.’s bidrag til genren. Du kan læse om det og se mange flere billeder her og her.

Og apropos gammel julepapir – prøv lige at se noget ydmygt gammelt julepynt, jeg så på et loppemarked: Engle, nisser og snemænd klippet ud af gavepapir og limet på træklodser, så de kan stå. Jeg tror, vi er tilbage sidst i 50’erne, og man kan forestille sig nogle børn, der har fået afsavede stumper træ fra fars værksted og gavepapiret fra juleaften og har fået lov til at lave deres eget julepynt. Det er da nøjsomhed:

IMG_4194.jpg

Hvis du er interesseret i magasinet Scandinavian Retro kan du købe det i løssalg forskellige steder i Danmark. Find en liste over forsælgere her.

header-jul-3

 

 

One thought on “I blankt papir

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s