7. december: Nisser i porcelæn og karton

karen-k-nissestager

Inden jeg for alvor begyndte at dykke ned i alle de forskellige ting, Karen K. har lavet, havde jeg set disse to lysestager i en genbrugsbutik og tænkt, at der var et eller andet velkendt over dem. Jeg kunne imidlertid ikke sætte fingeren på, hvad det velkendte bestod i, og stagerne fik lov til at stå i butikken.

Karen K dekorationsnisser.jpg

Senere opdagede jeg Karen K.’s dekorationsnisser i karton med den karakteristiske signatur nederst til højre, og det gik op for mig, at nissestagerne også måtte designet af Karen Kjærsgaard – eller også var motiverne til stagerne i hvert fald snuppet fra Karen K.’s nisser. At inspirationen skulle gå den anden vej – altså at Karen Kjærsgaard fik inspirationen til sine kartonnisser ved at se de to porcelænsstager – anser jeg for mindre sandsynligt, bl.a. fordi dekorationsnisserne er en større serie på i alt ni “søskende”.

img_8997

To af kartonnisserne er altså blevet modeleret op i 3D og lavet til lysestager. Pigen med juleneget og fuglene samt drengen med ræven er på stagerne gengivet med præcis samme positur og armstilling som kartonnisserne og detaljer, som de to rødkælke på fugleneget og drengens flagrende halstørklæde går også igen.

img_8992

img_8994

Selv farverne på tøjet er ens på kartonnisserne og porcelænsstagerne. Jeg har imidlertid også et andet sæt af lysestagerne, og der kan man se, hvor individuelt sådan nogle håndmalede genstande er. Pigens kjole har ændret nuance og nissedrengen har fået en julerød nissetrøje på i stedet for den blå uniformsjakke, som Karen K. har givet sin dekorationsnisse på. Ansigterne har også fået et lidt andet udtryk.

Der findes forresten andre porcelænsnisser, med lignende lyseholdere, men indtil videre har jeg ikke fundet andre, som jeg tror er designet af Karen K. Bl.a er nissen pigen her næsten lidt for pænt klædt sammenlignet med Karen K.’s nissepiger med bondekjole og forklæde. UPDATE: Nu er jeg blevet klogere og tror, at nissepigen alligevel er en Karen K. nisse. Læs hvorfor ved at klikke her.

IMG_8945.JPG
En nissestage, som ligner Karen K.’s, men som jeg troede var designet af en anden.

Nisserne af karton kan der ikke være tvivl om, for Karen K. har sat sit navn på dem. I starten kaldte jeg dem for kravlenisser, men en ekspert på kravlenisser fortalte mig, at den rigtige betegnelse er dekorationsnisser. Kravlenisser har nemlig flapper, som kan bøjes bagover og sættes fast f.eks. i en bogreol. Det har Karen K.’s nisser ikke – derfor “dekorationsnisser”. Jeg har talt med folk, som er født sidst i 1950’erne, som kan huske dekorationsnisserne fra deres tidligste barndom, så jeg gætter på at dekorationsnisserne er fra starten af 1960’erne. Stagerne er sikkert ca. samtidige og de altså på den måde en slags forgængere for de små lysestager med plastiknisser fra 1970’erne, som de fleste forbinder med Karen K. Dem kan du læse om ved at klikke her.

Her ser du hele serien:

karen-k-dekorationsnisse-julenegkaren-k-dekorationsnisse-katkaren-k-dekorationsnisse-harerkaren-k-dekorationsnisse-raevkaren-k-dekorationsnisse-radyrIMG_9056.JPGimg_8985img_8984img_8987

Dekorationsnisserne har kun tryk på den ene side, og de findes i to størrelser. Den ene er almindelige “kravlenissestørrelse” på omkring 15 cm, mens de andre er store og måler omkring 30 cm.

img_8993

img_8990
Trip trap træsko. Nisser i tre størrelser.

Nisserne har man købt i udstanset og færdig form, man har ikke selv skullet klippe dem ud af et ark. Det kan jeg se, fordi jeg har flere nisser af samme type, og de har på millimeteren samme facon. Der er nogen, der mener, at de store nisser kan have været solgt som juleudsmykning til butikker. Jeg har dog talt med flere, som havde disse store nisser i hjemmet i barndommen, så de har i hvert fald også været i fri handel. Der kan godt være ret stor farveforskel fra det ene optryk af nisser til det andet, som man ser her:

karen-k-dekorationsnisser-sammenligning

Et par en nisserne findes også som en fin lille nisseremse af papir. Og her er de trykt på begge sider – i spejlvendt form, så man altid ser nisserne forfra.

karen-k-nisseremse

Jeg synes, at dekorationsnisserne er noget af det allerhyggeligste Karen K. har tegnet, man kan næsten se hvert strøg med pennen eller penslen, skyggerne er bløde, og ansigterne er ikke overnuttede. Også en sjov detalje af to af nisserne vender ryggen til beskuere i stedet for at stirrer os ind i øjnene, som er en dårlig vane mange kravlenisser har. Jeg kan ikke lade være med at blive i godt humør, når jeg kigger på de her nisser. De skal nok hjælpe med til den gode julestemning i det lille hjem igen i år.

img_8962
Nisserstagerne giver os et indblik i, hvordan kartonnisserne ville have set ud, hvis de havde haft bagsider.

header-jul-3

 

Posted in Jul

7 thoughts on “7. december: Nisser i porcelæn og karton

 1. Hej i mindre og mindst står netop en pige i rød kjole med en blomster ranke, du mente ikke den i porcelæn var Karen k, men her er dog en lighed

  Like

  1. Hej Lone.
   Mange tak for din kommentar og din gode observation. Jeg havde slet ikke tænkt over ligheden mellem de to nissepiger. Men jeg tror da, at du har helt ret! Så kan lysestagen jo godt være af Karen K. 🙂

   Jeg vil gerne bruge din observation til et indlæg på bloggen i den nærmeste fremtid.

   God jul 🙂
   Mikael

   Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s