Julemærkemarch – og Karen K. allevegne

Det er igen blevet julemåneden, og når det i morgen er den første søndag i december, betyder det, at det er tid til en årlig juletradition for min familie: nemlig at gå julemærkemarch.

Ved at gå en lille tur på 5 eller 10 km støtter man julemærkehjemmene, og så får man oven i købet en lille medalje, som forestiller et af årets julemærker. Julemærkemarchen har eksisteret siden 1977, og min familie har været med hvert år lige fra starten, hvor min mormor samlede os om den gode sag.

Foto med Karen K kræmmerhus 2
Til venstre ses bloggeren anno 1977, året hvor han deltog i sin første julemærkemarch – formentlig i barnevogn.
IMG_7545
Nogle af de seneste års medaljer fra julemærkemarchen.

Ideen med julemærket, som sælges for at samle penge ind til værdigt trængende børn, er dog langt ældre end 1977. Allerede i 1904 udkom det første julemærke i Danmark – ja i hele verden. Dengang samlede man penge ind til fordel for børn med tuberkulose. I dag samler man penge ind til julemærkehjemmene, hvor blandt overvægtige børn eller børn, som har det vanskeligt socialt, kan få et ophold og blive aflastet fra deres problemer.

Siden 1904 er der hvert år kommet et nyt ark med julemærker tegnet af forskellige kunstnere. I en artikel om Karen Kjærsgaard, som kunne læses i Familiejournalen nr. 51 i 1966, kaldte journalisten Jan Thrudvang (pseudonym for den excentriske Henri T. Meyer) hende for “Danmarks mest juleglade kunstner” og nævner alle de mange forskellige juleting hun står bag. Videre skriver han: “At hun ikke har tegnet noget julemærke endnu, er et rent tilfælde – det kommer vær vis på det.” Den forudseelse kom dog ikke til at holde stik. Karen K. kom – desværre – ikke til at lægge navn til et dansk julemærke.

IMG_7550
Et Karen K. postkort – sendt med julemærke på forsiden i 1958.

En lille bitte forbindelse mellem Karen Kjærsgaard og julemærkerne er det dog lykkedes mig at finde. Se engang på dette billede fra 1972 af børn på julemærkehjemmet i Skælskør i fuld gang med at klippe julestads:

IMG_7538
Billede fra Familiejournalen nr. 49 1972. Fotograf: Mogens Lange.

På opslagstavlen hænger der store Karen K. nisse i karton. Kan du finde de tre?

IMG_7539

Nisserne af Karen K. Kan du læse om her. De øvrige nisserne på opslagstavlen er tegnet af  bla. Iben Clante og Ely Gross.

Så nu er det bare om at få overtøjet på og trave en tur. Vi håber på sol og sne – og regner med regn.

IMG_7547
Udsnit af gammel svensk julefrise tegnet af Karen K.

Men hov! Stop lige en halv og kig lidt nærmere på fotografiet fra 1977 som var lidt højere oppe på siden. Jeg lagde pludselig mærke til noget, jeg ikke havde set før.

Foto med Karen K kræmmehus

Er det da ikke ét af Karen K. kræmmerhuse på fra 1974, der hænger på træet?

thumb_1974.51.ark5_1024

Selv om jeg slet ikke kan huske netop det her kræmmerhus fra mit barndomshjem, så er jeg ikke i tvivl om, at det er præcis det kræmmerhus med englen, som spiller på tværfløjte, som hænger på vores juletræ i 1977. Måske var det lige her min interesse for Karen K. startede…?

Skærmbillede 2018-11-11 kl. 16.01.50

 

 

 

 

 

 

Posted in Jul

3 thoughts on “Julemærkemarch – og Karen K. allevegne

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s