1. december: Julekalender

Det er blevet 1. december, og det er tid til at åbne den første låge i julekalenderen. Her på Karen K. bloggen er december og julen højtid, fordi mere end 90 % af Karen K.’s produktion ser ud til at have været julepynt. Derfor vil jeg gerne lave min egen julekalender her på bloggen. Bag kalenderens låger, vil gemme sig historier om alt det det dejlige julepynt og julestemning af Karen K., som man kan ønske sig. Om der når at blive 24 låger i kalenderen ved jeg ikke, men der vil i  hvert fald komme nyt på bloggen mange gange her i december. Så kig tit forbi, eller abonnér på bloggen, så får du en email, hver gang der er noget nyt.

Og hvad er mere oplagt her på d. 1. december end at se på julekalendere tegnet af Karen K., for sådan nogen har hun naturligvis også lavet. Hendes julekalendere er et ret nyt forskningsområde for mig, og jeg er sikker på, at der gemmer sig flere derud. Men her får I lidt om, hvad jeg ved indtil videre.

Den her julekalender fandt jeg for nylig. På emballagen stod der “Bjørnekalender” – og kalenderen har da også en bjørn på.

karen-k-julekalender

Julekalenderen er let at tilskrive Karen K., for hendes velkendte signatur ses nederst til højre. Det er nu også ret let at genkende Karen Kjærsgaards tegnestil specielt i nisserne og alle dyrene, der titter frem fra træet. Tegnestilen minder meget hendes tegnestil omkring midten-slutningen af 1970’erne. F.eks. på dette julepanorama fra 1977.

julepanorama-1977

Mange af dyrene på julekalenderen ses også på panaroamaet og nisserne ligner også ganske godt, så julekalenderens tegning er nok fra samme periode.

karen-k-bjornkaern-k-harerkaren-k-nisse-egernkaren-k-mus

Der er mange fine detaljer på billedet. Jeg kan specielt godt lide de små mus nederst, som først kommer frem, når man folder kalender ud i 3D og hænger den op.

karen-k-julemandPå mange måder er det et typisk Karen K. billede med nisser og dyr, der blotrer sig omkring et gammel træ i et vinterlandskab. Derimod er julemanden og den antropomorfe bjørn ret atypiske for Karen K. tegninger. Julemanden har simpelthen ikke nogen fremtrædende placering i hendes juletegninger, hvor “menige” nisser fylder mest. Julemanden kigger kun undtagelsesvis forbi – dog lidt oftere på hendes tegninger til det amerikanske marked. Den menneskeliggjorte bjørn, som både bære nissehue og spiller banjo er også atypisk. Karen K.’s mange dyr er tidligt i karrieren nuttede og måske lidt mere storøjede og smilende end  rigtige dyr. Senere i karrieren tegnet Karen Kjærsgaard næsten naturalistiske dyr, som kunne bruges i biologibøger. Men det er sjældent at hendes dyr får menneskelige egenskaber eller ligefrem tøj, som bjørnen her.

karen-k-bjorn-2

karen-k-logo-jco

Julekalenderen er trykt af forlaget JCO, som jeg ikke kendere ret meget til og “Made in Denmark”. JCO har også lavet ark med Karen K. julepynt omkring midten 70’erne. Jeg har også set ark med kravlenisser og andet papirjulepynt af andre kunstenere, som er udgivet af JCO.

Jeg ville have elsket den her julekalender som barn. Dels kan den foldes ud i 3D, så julemanden og bjørnen står frem fra baggrunden. Del kan man få bjørnen til at danse vil at trække i det lille håndtag nederst. Og så tror jeg, at det er en forvandlingskalender, hvor der bag lågerne gemmer sig motiver, der laver ændringer i det oprindelige billede i stedet for at ødelægge det. Men jeg har ikke nænnet at åbne lågene, så jeg må leve i uvidenhed om dette.

Andre Karen K. julekalendere?

Jeg har ledt en del, men har indtil videre kun fundet information om én anden julekalender, som jeg tror, Karen K. har tegnet. Det er denne engel, der gemmer 24 julekalenderlåget i sin kjole.

julekalender

Engelen er fremstillet af papirvarefirmaet Levision Junior, som Karen tegnede bl.a. julekort for. Engelen her er formentlig bl.a. blevet eksporteret til USA. Jeg har fundet englekalenderen i databasen Museernes samlinger, hvor man kan finde nogen af alle de ting, som ligger gemt på landets kulturhistoriske museer. Englen her bor et sted i Den Gamle By. I databasen er hun beskrevet sådan her på den lidt tørre måde, som vi museumsfolk omtaler de fantatiske gamle genstande, når de skal beskrives helt nøgternt:

Julekalender, låger, 3-D, opstilling. Har været åbnet, mangler to låger.
Formet som stående kvindelig engel iklædt fodlang mørkeblå kjole med flerfarvet blomsterbort. Hænder foran på bryst i bøn. Gult hår med to røde sløjfer. Bag hoved ses gullig glorie. På ryg pålimet guldbronzeret glanspapir formet som to vinger. Mærket med ‘COPYRIGHT L. LEVISON JR. LTD. 3244 Made in Denmark’. 
Gullighvid inderside.

Karen K. er ikke nævnt, men jeg synes ansigtet minder om Karen Kjærsgaards måde at tegne ansigter på. Der findes flere lignende englejulekalender, f.eks. den her, men den ser ikke Karen K.’sk ud i ansigtet, selv om pynten på kjolen godt kunne være lidt Karen K.’sk:

0001x01891

Englen her med den røde kjole har jeg fundet på Den Gamle Bys blog om jul, som er et besøg værd: Julebloggen. På bloggen kan man bl.a. læse, at den ældste danske julekalender med låger er fra ca. 1930: læs mere her.

Hvis man ønsler sig sin egen Karen K. julekalender, er der selvfølglig altid mulighed for at lave sin egen. I Familiejournalen fra 1978 og 1979 finder man opskriften på, hvordan man laver bladets julepanorama om til en pakkekalender. Ideen komme fra læseren fru Hanne Ingerslev i Charlottelund, som selv lavede en pakkekalender ud af julepanoramaet fra 1977 (Det panaroma, som du kan se lidt højrere oppe i dette blogindlæg). Jeg bringer opskriften til en Karen K. pakkekalender her, hvis nogen af bloggens læsere skulle have lyst til at lave sin egen.

img_8972img_8971

Hvis der er nogen blandt læserne, som kender til andre originale Karen K. julekalendere, vil jeg meget gerne høre fra jer.

header-jul-3

 

 

Posted in Jul

3 thoughts on “1. december: Julekalender

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s