2. december: Bindeballe Købmandsgård

Her på Karen K. bloggen er det helt acceptabelt at blive lidt nostalgisk. Samtidig er det bloggerens indstilling, at enhver, der formidler og videregiver Karen K.’s hyggelige tegninger, fortjener særlig omtale.

Derfor skal vi her bag julekalenderens anden låge besøge et sted, hvor det nostalgiske er i højsædet, og hvor en lille Karen K. hilsen også har sneget sig ind, nemlig Bindeballe Købmandsgård, som ligger omtrent 15 km sydøst for Billund.

img_8180

Den gamle købmandbutik, som blev grundlagt i 1897 ved den lille station i Bindeballe, fungerer i dag som historisk butik og nostalgisk museum fra tiden før 1957, hvor købmandsbutikken lukkede. Det har den gjort siden 1973.

 

Når man træder ind i den gamle landhandel bliver man transporteret direkte tilbage i tiden, nærmere bestemt “de gode gamle dage”. På første sal er der et museum med masser af genstande, emaljeskilte, varer og emballager, som blev solgt i en købmandsbutik før i tiden.

Og minsandten om museet ikke indeholder et stort ark med Karen K.’s almue julepynt  i det lille julehjørne, som også rummer gavepapir, juleposer, papirbordløbere og andet af det billigere tingeltangel man kunne købe til julen. Ting som man nok ikke tillagde den store værdi i samtiden, men som nu 60 år (ellers mere) senere er ret specielle.

img_8186

img_8185

Arket med julepynt blev oprindeligt bragt i Familiejournalen i 1967. I bladet blev man opfordret til, hvis man ikke havde lyst til at samle julepynten, simpelthen at hænge det op som et billede på væggen. Det har man gjort på Bindeballe Købmandsgård.

Jeg synes, det er glædeligt, at nogen af de gamle ark har overlevet helt til i dag – f.eks. her på væggen i den gamle købmandsgård. Men det er også hyggeligt at tænke på, at mange af kræmmerhusene er blevet samlet og hængt på juletræet.

img_9105

Jeg fandt nogle af de gamle kræmmerhuse brugt, og selv om de har været opbevaret i fladtrykt form, hvilket egentlig er imod kræmmerhusenes natur, synes jeg, de er ret dekorative.

Hvis du har fået lyst til en nostalgisk juletur til Bindeballe Købmandsgård er der åbent alle dage i december frem til juleaften. Du kan læse mere om stedet på deres hjemmeside.

header-jul-3
Karen K. blog

 

One thought on “2. december: Bindeballe Købmandsgård

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s