Skibsnisser

Når man stresser gennem supermarkedet på en mørk decemberaften for at købe ind til julens måltider, er det rart at støde på et velkendt ansigt. Det skete for mig i kassekøen i går. På holderen med ugeblade så jeg nemlig ugens nummer af Familiejournalen (uge 51, 2019) med et retro julebillede af Karen K.

IMG_4162

Familiejournalen har altså holdt fast i traditionen fra de seneste to år med at genbruge Karen K.’s ca. 50 år gamle juleforsider. Forsiden her med den harmonikaspillende skibsnisse og den smilende skibskat på dæk under fuldmånen blev brugt som forside på ugebladet første gang d. 4. december 1972. Karen Kjærsgaard var ikke ukendt med skibsfart. Hendes far Christian Aschengreen var direktør i ØK og var en overgang udstationeret i Indien, hvor Karen Aschengreen (senere Karen Kjærsgaard) blev født i 1932.

Nissens ansigt var velkendt for mig – selvfølgelig fordi han er tegnet af Karen K. – men også fordi jeg har ham hængende i min spisestue. Han er nemlig skibsnisse på det gode skib Sankta Lucia – som Karen K. tegnede som en juleuro til Familiejournalens læsere i 1972:

IMG_4181

I 1972 har forsiden med skibsnissen givet lidt mere mening: de flittige læsere af Familiejournalen var nemlig på det tidspunkt godt i gang med at samle juleskibet, som blev bragt som klippeark i løbet af fire uger, og var nok nysgerrige på, hvordan nissebesætningen ville se ud.

Her er hele det færdige skib med nisser og engle:

IMG_4182

Personligt fik jeg først samlet juleskibet i 2018, men jeg glæder mig allerede til at hænge det op til jul mange år fremover.

Du kan læse meget mere om juleskibet her.

– og skibskatten fra forsiden? Ja, han er altså ikke med på juleskibsuroen. Til gengæld spankulerer han dristigt rundt allerøverst oppe på en anden Karen K. juleuro, som hedder Nissernes julestue. Her kan du se ham:

IMG_7443

header-jul-3

 

 

 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s