14. december: En juleuro – Engle daler ned i skjul…

Bag dagens låge i julekalenderen skal I se en lille fin engleuro, som Karen K. har lavet. Jeg gætter på, at denne lille sarte mobile i karton er fra en gang i 1960’erne. I midten ses jomfru Maria med Jesusbarnet, og udenom daler seks engle ned i skjul, som julesangen siger.

img_9330

img_9332

Uden på den simple grå og ret anonyme æske har Karen Kjærsgaard tegnet sin egen uro.

Det er dog først, når man åbnes æsken, at man ses de klare farver.

img_9406

Uroen kaldes også mobiler, og de skal helst ses i bevægelse. Du kan se en lille video af engleuroen ved at klikke her. Jomfru Maria var ikke særlig interesseret i at vende ansigtet om mod kameraet!

img_9333-1

Uroen har varenummer 543 og er udgivet af forlaget Lundgren & Andersen i København, som Karen Kjærsgaard bl.a. også leverede postkortdesigns til allerede i 1950’erne. Her ses en af stifterne af firmaet, nemlig Kjeld Lundgren, som und mand i 1932, hvor han netop er blevet uddannet som litograf.

skaermbillede-2016-11-20-kl-13-29-14
Kjeld Lundgren ved festen for han udståede læretid. Billedet tilhører Glostrup Lokalhistoriske Arkiv og er brugt med tilladelse.

Du kan læse om nogle af Karen K.’s postkort for Lundgren & Andersen ved at klikke her.

OPDATERING: Jeg er sidenhen blev bestyrket i, at uroen nr. 543 nok er fra 1960’erne. Jeg fandt denne juleuro med nr. 544!, hvorpå nogen har skrevet årstallet 1966. Nr. 544 er ikke af papir, men af kunststrå, og er ikke udgivet af Lundgren & Andersen, så vidt jeg kan se, men det virker, som om de to uroer er nummeret efter samme (mystiske) uronummereringssystem.

IMG_9859.JPG

 

header-jul-3

 

One thought on “14. december: En juleuro – Engle daler ned i skjul…

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s