4. december: Julehjerter

Bag dagens låge i Karen K. julekalenderen skal det handle om det, som jeg forbinder allermest mest Karen K. Nemlig hjertekurvene med nisser til at hænge på juletræet. De fleste husker nok, at hjertekurvene blev bragt som saml-selv-julepynt i Familiejournalen, men vidste du, at de var et fast indslag i bladet i hele otte år i træk fra 1974-1981?

IMG_3247.jpg
Hele ideen til denne blog startede, da jeg i julen 2014 fandt dette gamle julehjerte fra min barndom i en kasse hos min far. Det vakte minder!

Hvert år var der otte hjertekurve i Familiejournalen, så en komplet samling er på 64 hjerter, og det måtte jeg forsøge at  finde. Frem for at prøve at finde hjerterne enkeltvis og ikke vide, hvilket år de var fra, og hvilke jeg manglede, valgte jeg en mere konsekvent fremgangsmåde. Jeg købte en samling på 35 årgange af Familiejournalen! Det svarer til ca. 1800 blade. Min far blev sat på opgaven med at afhente bladene, og heldigvis havde han valgt at tage trailer med. 1800 ugeblade fylder overraskende meget!

IMG_0954.JPG.jpeg
Her ses hvor meget blot 24 årgange af Familiejournalen fylder!

De umådeligt mange ugeblade gav et fuldt overblik over alt, hvad Karen Kjærsgaard har leveret til bladet gennem tiden. Her skal det handle om hjertekurvene, som jeg samlede som barn og genfandt for nogle år siden. De blev startskuddet til den blog, som du læser nu.

Alle hjerterkurvene er opbygget på samme måde. På den ene side en nissepige som gør et eller andet og på den anden side af hjertet en nissedreng, som gør præcis det samme. Egentlig ganske godt i tråd med 1970’erne ligestilling mellem kønnene. Det ville ikke have været i 1970’ernes ånd hvis kun nissedrengen var modig nok til at klappe en bjørn eller hvis kun nissepigen gav sig i kast med at strikke uldsokker. Da jeg fik et overblik over hjerterne nissemotiver år for år, viste det sig,  at de ikke bare var tilfældige. Hvert år havde sit eget tema.

Jeg har prøvet at sætte ord på hvert år tema

1974: Nisser fodrer skovens dyr

1975: Nisser med bondegårdsdyr

1976: Nisser på Grønland

1977: Nisser i Skandinavien

1978: Nisser dyrker vintersport og lave juleforberedelser

1979: Nisser laver juleforberedelser og huslige sysler

1980: Nisser laver huslige sysler

1981: Nisser laver juleforberedelser og huslige sysler.

Her viser jeg nogle udvalgte eksempler år for år. Det ville blive for meget at vise alle 64 forskellige i detlajer. Men hvis du er blevet nysgerrig på at se flere skal du besøge min Karen K. samlervens flickr album, hvor er masse af klippearkene fra Familiejournalen kan ses.

1974: Skovens dyr

1974-49-ark1
Det allerførste ark med de senere så kendte hjertekurve af Karen K. blev bragt i Familiejournalen nr. 49 1974.

Karen K hjerter 1974.png

1974.51.ark6.jpg

På det sidste ark med julepynt det år havde der sneget sig et dyr ind, som faktisk ikke heltpassede ind i temaet med skovens dyr. Måske derfor så Familiejournalen sig nødt til at skrive følgende: “Karen Kjærsgaard gør opmærksom på, at det ikke er en tigerunge, hun har tegnet på denne uges ark. Det er bare “mons”, den stribede staldkat, der be’r om lidt risengrød…” Gad vide, om nogen af læserne mon var i tvivl om det! Det kunne ellers have være cool med julepynt med Indiens vilde dyr….

img_9334

Næsten med de samme var en tradition skabt. Familiejournalen kom i et tusindtals oplag, og selv om ikke alle læsere selvfølgelig samlede julepynten. Må den have hængt i adskillige hjem de kommende år. Bl.a. hos den læser, som sendte nedenstående billede ind til bladet, af sin julepyntede hoveddør.

img_9337
Foto af hr. Nansens hoveddør 1975. I autentiske gulnede 70’er farver.

Familiejournalen bragte billedet i sit julehæfte 1975 med ordene: …ingen kan forhindre en i med små midler at skabe julestemning om boligens indgang. Enklere end hr. B. Hansen (ja det skriver de altså!) har gjort det på billedet, kan det vist nok ikke gøres… men sagen er klar: Julehyggen hersker her! Og det oven i købet med udklip af Familie Journalen fra i fjor!”

Pige med neg 1974.jpg

1975: Bondegårdsdyr

Karen Kjærsgaard fortsatte altså med at lave julepynt til bladet, i starten blev det kaldt julestads, men det ord gled efterhånden over i glemmebogen. Og hvert år var julepynten forsidestof. Et af hjerterne blev trykt i stort format på forsiden.

karen-k-julehjerte-forside-1975karen-k-julejherter-1975

Julehjerterne, som sad på Familiejournalens sider, havde den svaghed, er der var tryk bagpå, reklamer eller artikler. Desuden var bladet trykt på tyndt papir, som gjorde hjerterne meget slatne. Så både af æstetiske og praktiske årsager var det nødvendigt at lime hvidt papir eller karton bagpå hjerterne inden man samlede dem. I min søgen på julehjerter faldt jeg dog over nogen, som fuldstændigt lignede Familiejournalens, men som var trykt på lidt stivere papir og med hvid bagside.

Efter lidt søgning på nettet fandt jeg ud af, at nogle af arkene med Karen K.’s julepynt simpelthen havde været i fri handel. Jeg købte mine egne uåbnede eksemplarer af en hjælpsom samler af papirsager, som havde købt arkene i en boghandel i Jylland, som lukkede et år ved juletid.

img_9373img_9375

Det er hjerter fra 1974-75, som ses på arkene (sammen med nogle kræmmerhus med engle), og det er de eneste, jeg har set trykt på sådanne ark. De var udgivet af JCO, som også står bag den julekalender, du kunne læse om i det første indlæg i bloggens julekalender.

img_9377
Logo og varenummer på julepyntsarkene.

På billedet her kan du se arkene til salg i den meget finurlige butik Herolds Varehus på Amager. Her kan man købe gammelt legetøj, julepynt, papirvare, festartikler – og hvem ved, om der ikke gemmer sig lidt Karen K. et sted på hylderne.

historie3.jpg
Herolds Varehus er stadig indrettet som i 1923 og sælger alt muligt og umuligt mellem himmel og jord. Nederst til højre titter et par ark med Karen K. julepynt frem. Billedet tilhører Herolds Varehus og er brugt med tilladelse.

1976: Grønland

img_9368

1976.png

Julehjertet med de grønlandske børn er unikt i hele samlingen af hjerter, fordi det er det eneste, hvor der ikke optræder en nisse.

img_9341

img_9370img_9371

1977: Skandinavien

img_9362img_93631977.png

Hjertet med samebørnene er unikt i samlingen, fordi det ikke viser nissedrengen og nissepigen i præcis den samme (omend spejlvendte) situation. Nissedrengen er blevet ven med en samepige, mens nissepigen er blevet ven med en samedreng.

1978: Vintersport og juleforberedelser

IMG_9340.jpg

img_9342

img_6056img_9343

12436009_10208388029768464_768238490_n

12435851_10208388029688462_1243177877_n

1979:  Juleforberedelser og huslige sysler

img_9345img_9346img_9347img_9349

1980: Huslige sysler

img_9352

I 1980 udgjorde frem af hjerterne en lille serie fra fåreryg til sokker. Motiverne forestillede nisser, der klippede får, kartede, spandt garn, farvede garv og til sidst strikkede sokker.

img_9405-1

1980.pngimg_9354Dreng kærner smør.jpg

pige-aelter-dej

1981: Juleforberedelser og huslige sysler

img_9357img_9358img_9360img_9361

Hjertekurvene i 1981 blev de sidste, som Familiejournalen bragte. 64 forskellige var det blevet til gennem årene, så det er rimeligt – som nissedrengen på billedet herover – at tørre sveden af panden!

Julehjerter i mange former

I årene efter 1981 kom der dog et lille efterspil omkring Karen K. julehjerter. I november 1982 kunne man se denne annonce for filtklip i Familiejournalen.

Karen K filtklip annonce.jpg

I teksten kan man læse, at Karen Kjærsgaard i en årrække har lavet bl.a. hjertekurve til Familiejournalens læsere, og at en af hjertekurvene nu er omsat i filtklip, som kan købes som et kit. Den opmærksomme Karen K. samler vil dog hurtigt se, at hjertets motiv med nissepigen siddende på en træstub aldrig har været udgivet som papirhjerte. Det er et nyt motiv, eller måske et som Karen K lod blive i skrivebordsskuffen.

karen-k-filtklip-hjerte
Hjertet i færdig udgave på min væg. Jeg fandt det i en genbrugsbutik.

I 1985 udgav Familiejournalen er ark med 12 julekort tegnet af Karen K. Motiverne var taget fra hjertekurvene 1978-1981. Men ét nyt motiv har sneget sig ind i rækken, nemlig nissepigen med et pyntet juletræ. Det kunne eller have været et flot motiv på en hjertekurv.

img_9386
Julekort 1984 med motiver fra hjertekurvene 1978-81.
img_9387
Ét nyt motiv blandt julekortene.

Karen K.’s julehjertekurve er temmelig store og kræver et stort åbent juletræ. Ved en fejltagelse kom jeg til at kopiere nogle af hjerterne ned til halv størrelse, og jeg synes egentlig de blev ret søde. Samtidigt kan de hænge på et lille juletræ eller på grene i en vase.

img_9351
Julehjerter i original og formindsket størrelse side om side.
IMG_6469.jpg
Julehjerte i lille udgave på juletræet.

Men det er ikke kun upsizening, der fungerer. En sød læser af bloggen gjorde mig opmærksom på, at Karen K. julehjerter også fandtes i en stor udgave. Tak 🙂 De er hele 34 cm høje trykt på kraftigt pap og med forskelligt motiv på hver side. Motiverne kommer virkelig til deres ret på den måde. Det er motiver fra 1974-75, og jeg tænker, at disse hjerter måske kan have været brugt til juleudsmykning i butikker i 70’erne.

img_9389img_9393img_9398header-jul-3

 

 

 

 

4 thoughts on “4. december: Julehjerter

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s