5. december: Juletekstiler

Karen K.’s søde tegninger er – selvfølgelig fristes man til at sige – også blevet overført til stof. Måske findes der mange flere, men her vil jeg vise dem, jeg kender til.

På de fantastiske, små lyseduge her, kan man slet ikke være i tvivl om at desginet er Karen K.’s, bare man ser på motiverne. Men de er ovenikøbet også signerede. De måler ca. 35 cm i diameter.

skaermbillede-2016-10-22-kl-13-08-59
Billedet har jeg lånt – med tilladelse – af hejhej_lopper, som har en instagrambutik med loppe- og retrofund.

Et andet julestof – som må være fra sidst i 1970’erne eller fra 80’erne er også tydeligt baseret på Karen K.’s tegninger, selv om der ikke er signatur på. Stoffet må være solgt i metermål, i hvert fald har jeg set flere hjemmesyede ting lavet ud af det stof. Bl.a. denne hjemmesyede serviet.

IMG_9209.JPG
Hjemmelavet stofserviet.

Motiverne på stoffet er hentet fra de velkendte hjertekurve fra Familiejournalen. Nisserne på stoffet er i selskab med skovens og gårdens dyr, og er helt konkret taget fra julehjerter, som blev bragt i Familiejournalen i 1974 og 1975. Af en eller anden grund er alle prints på stoffet dog blevet spejltvendte i forhold til de oprindelige tegninger.

img_9211img_9210img_9212

Stoffet kunne også fås i en lidt anden version som en færdigsyet juledug. Her er selve hjerterne rundt om nisserne også kommet med.

14910412_1427068257323145_1868847238642394430_n-1

14900380_1427068260656478_2375074157306415913_n
Billederne af dugen er lånt – med tilladelse – af Sisse.

Personligt synes jeg ikke, at transformationen fra papir til stof er helt vellykket i dette tilfælde. De bløde penselstrøg fra de originale tegninger er væk, og nissernes ansigter er blevet lidt grove – næsten lidt troldeagtige.

Det måske mest kendte stofprint med Karen K.’s design er Sødahls juletekstiler med ansigtsløse engle. Sødahl var storleverandør af trykte juletekstiler, som i dag betragtes som retro.

img_9202
Sødahl julestof med engle.

De myldrende engle her har noget udpræget Karen K. over sig, men der er ingen signatur, der gør, at man med sikkerhed kan sige at Karen Kjærsgaard er ophavskvinden. Jeg kontaktede Sødahl, som stadig eksisterer, og spurgte om de kunne fortælle noget om stoffets designer, og hvornår det blev produceret og solgt. Men der var kommet nye ejere siden dengang, og de har ikke nogen viden om 80’erne eller før. Hvis man sammenligner med nogle af Karen K.’s øvrige engletegninger, er der dog store ligheder.

Engelen her til venstre er fra Familiejournalens julepynt 1982, mens engelen til højre er fra en rød Sødahl juledug. Det gule hår med kraftig midterskilning samt kjolen med halsudskæring og plads til en stor bagdel ses på begge engle. De vide, hvide ærmer er også identiske.

IMG_9213.jpg

På englene her fra 1990 ses også den samme frisure og en svævende glorie.

Endelig er der mange ligheder mellem englene til venstre, som er fra Karen K.’s julepanorama 1990 og englene på den røde Sødahl juledug til højre. De små spidse vinger og den helt simple udformning af englenes hænder og bare fødder, gør det uden for enhver tvivl, at det må være Karen Kjærsgaard, der har designet Sødahls juletekstiler. Man kan dog undre sig over, at man har udeladt Karen K.’s klassiske søde ansigter, så at englene hos Sødahl flyver rundt uden øjne, næse og mund. Måske har man ønsket er mere stramt grafisk udtryk.

img_9150

Engletekstilerne findes i fem forskellige farver: Blå, rød, brun, vinrød og grøn. Alle farver er brugt på forskellige produkter: Dækkeservietter, juleløber, lille rund dug (diameter 45 cm), stor rund dug (diameter 165 cm) samt en firkantet dug.

img_9281
Tre små juleengleduge med tre små 3D juleengle.

Stoffet er ifølge vaskeanvisningerne 100 % bomuld, men der er stor forskel på hvor groft og hvor kraftigt stoffet føles. En kraftig og grov bomuld er anvendt til løberne, dækkerservietterne og de små runde duge. Til de firkantede duge og de store runde duge er der anvendt et blødere og finere stof.

img_9206
Juleløbere.

Englemønstret er fint tilpasset til hver enkelte genstand, som det pryder. På juleløberen er der en række engle langs hver side. Jeg tror man har kunne købe juleløbere i metermål og selv hæfte enderne, i hvert fald finder man dem i vidt forskellige længder – sikkert tilpasse til individuelle sofaborde og skænke.

IMG_9746.JPG
Selv bloggerens kat er gået i gang med at nærstudere juletekstiler.
img_9200
Dug med diameter på 165 cm.

Den store cirkulære dug, der godt kunne finde anvendelse som juletræstæppe, har et koncentrisk, hvirvlende mønster af flyvende engle, som det er næsten hypnotisk at kigge på. Jeg må næsten give op over for at tælle, hvor mange forskellige engle der er på dugen (hvis man fraregner de spejlvendte version). Muligvis er der faktisk kun fire forskellige.

På dækkeservietterne er englene placeret langs kanten, så man ikke dækker motivet med sin tallerken.

img_9208
Hvorfor ikke dække et bord med dækkeservietter i forskellige farve?
img_9204
Løberne er i lidt kraftigere bomuld.
img_9282
Husker du, da du lærte om fællesmængder i matematiktimen?

img_9302

Englemønstret er også anvendt til nogle lidt specielle dåser, som man måske skal kalde kaffedåser. Dåserne er lavet i plast, men selve mønstre er trykt på papir, som er stukket ned i et hulrum. Det gør desværre, at papir ofte bølger. Pudsigt nok bærer dåserne ikke Sødahls logo. Sødahl producerede ellers også dåser – bl.a. med julemotiv – men de var som regel af blik. Englekaffedåserne her, er derimod stemplet med “anm. design“. Anm. design er ikke et firma, jeg kender meget til, ud over at de har produceret nogle kendte plastikdåser i samme form til mel, salt, sukker, kaffe og te. Her er motiv dog trykt direkte på plasten.

 

anm-design2
Andre plastdåser fra anm. design. Billedet har jeg fundet på nettet. Er det dit, så giv mig besked.
img_9299
Engledåser med glorie!

img_9294

Jo mere jeg kiggede på Sødahls juletekstiler med Karen Kjærsgaards engle, jo mere tænkte jeg på, hvordan de ville se ud med ansigter. Så jeg besluttede mig for at lade det komme an på en prøve. Da jeg ikke er sikker nok på hånden til selv at tegne ansigter direkte på stoffet, lavede jeg det hele digtialt. Jeg klippede simpelthen engleansigter ud af Karen K.’s engle fra 1982 (se højere oppe i dette blogindlæg), og “klistrede” dem på fotos af julestoffet.

Når ansigterne kommer på, bliver det pludseligt helt tydeligt, at det er Karen K. engle.

rod-engel-med-ansigt2

Måske har du selv fået lyst til at tegne på dugen? Du må godt.

header-jul-3

 

 

 

 

7 thoughts on “5. december: Juletekstiler

  1. Hej. Jeg vil spørge dig, om du i de mange familie journaler, du har set har set 4 lucia engle. De er næsten på højde med et A4 ark. Jeg mener, at de har blå og grønne kjole og glimmer på vingerne. De er foldet således at de kan stå. De hang i mit barndomshjem v min farmor og det var meningen at jeg skulle have dem. Jeg fik dem dog aldrig, da min faster smed alt ud efter min farmors død. Hver jul savner jeg “mine” engle, og har ledt efter dem i 20 år. Mange hilsner Laila

    Like

  2. Nej det var ikke lige dem. De lucia engle jeg leder efter er højere og ses fra siden. De er svære at finde men jeg opgiver ikke😊 Tak for din tid. Vh Laila

    Liked by 1 person

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s