Juletræet med sin (Karen K.) pynt

Her i husstanden bliver juletræet først taget ind i stuen og pyntet lige før juleaften. Til gengæld får det lov til at blive stående til Helligtrekongersdag.

I år skulle træet være i retrostil og pyntes med mange farver, også farver som man ikke nødvendigvis forbinder med jul. Og så skulle der selvfølgelig også Karen K. julepynt på. Men de velkendte Karen K. kræmmerhuse og hjertekurve fra Familiejournalen fik lov til et hvile i år til fordel for den lidt mere ukendte Karen K. juletræspynt.

Rigtig godt gang i farver er der på disse Karen K. kræmmerhuse fra 1960’erne. Herligt utraditionelt og hippieagtigt. At det er julepynt, og tegnet af Karen K(j)ærsgaard fremgår med al tydelighed af mærkatet i den lille pose, som kræmmerhusene er blevet solgt i.

IMG_4357.jpg

Kræmmerhusene kunne som her købes i udstanset og ridset form i en lille pose. Men de kunne også købes i ark, som man selv skulle klippe ud:

kræmmerhuse_Karen_K_ark

IMG_4342IMG_4341

Der kom også andet papirjulepynt på træet, som Karen Kjærsgaard har tegnet:

IMG_4225IMG_4345

Det er ingen tvivl om ophavet til den lille julekurv her, som her ses fra begge sider, for motivet er kendt fra et julekort, som er signeret Karen K.:

Karen_K_julekort_nytårskort.jpg
Julekortet er lånt fra Per Sørensens hjemmeside om danske postkort.

Det samme gælder dette kræmmerhus, hvis motiv også findes som julekort:

IMG_8164

Karen_K_kræmmerhus_engle.jpg
Billedet er lånt fra Per Sørensens hjemmeside om danske postkort.

Men hvad med disse kræmmerhuse – er de af Karen K.? Jeg har ikke fundet motiverne andre steder, og tegnestilen er også lidt anderledes.

Kræmmerhuse

Alligevel er der træk, som peger mod Karen Kjærsgaards tegnestil, synes jeg. Hele opbygning af kræmmerhuset med dekorative borter øverst og geometriske udsmykninger af spidsen kender man fra andre af Karen K.’s kræmmerhuse, f.eks. det blå med englene lige her ovenfor. Jeg synes også at omsorgen for, at motiverne på bagsiden af kræmmerhusene slutter sig sammen til helsstøbte, fortløbende billeder, har en Karen K.’s grundighed og omsorg fra det færdige produkt over sig.

Kigger man nærmere på motiverne, er der også Karen K. trækIMG_4348

Se juleneget og nissehuerne her, minder de ikke om de små billeder her, som er bag lågerne i en julekalender, som Karen K. har tegnet? :

julekalender motier Karen K.png

Og så er der disse karakteriske snedækkede grantræer, hvor sneen ligger i tykke puder på grenene.

Egentlig synes jeg ikke, de er så elegant tegnet, men de er karakteriske elementer på nogen af Karen K.’s tidlige julekort:

Karen K julekort med sne på gran.jpg

I det hele taget virker opbygningen med englenes dans om juletræet, hvor nogle ses fra siden, andre ses bagfra og én drejer hovedet og ser på beskueren, også Karen K.’sk, selv om den næppe er unik:

Karen_K_julekort_grønland_juletræ

IMG_4361

Og nissen her på kræmmerhuset (ovenfor), minder han ikke også lidt om den nisse, som er tegnet på dette (tegnede) kræmmerhus signeret af Karen K. (nedenfor)?

IMG_4363

Alt i alt vælger jeg indtil videre at tro, at Karen Kjærsgaard også har tegnet denne serie af kræmmerhuse, som hænger på mit juletræ. Hvis nogen af bloggens læsere ved mere, hører jeg meget gerne fra jer.

Dannebrogsflag skal der også på juletræet. Ja Dannebrog er trods alt ikke designet af Karen K., men hvad med denne gamle karton indpakning til flagguirlander:

IMG_4285

Der er noget velkendt over de flettede hjerter. Kan de være designet af Karen K.? :

IMG_4364
Flethjerte designet af Karen K. til højre. Og hjerterne til venstre? Hvem ved…?

Det skal selvfølgelig også plastikpynt på et rigtig retro juletræ,og her har Karen Kjærsgaard også være leveringdygtig. Jeg gætter på vi er lige omkring 1980:

IMG_4344IMG_4343

En engel, der dingler med klokkerebet og en gyngende nisse er gode repræsentanter for plastbegejstret julepynt.

Og endelig er der disse svenske julekugler og klokker af plastik, hvor en tynd plastfilm med Karen K. motiver er blevet trukket ud over de forstøbte former. Måske ikke super elegant men naiv og nostalgisk fra tiden med massefremstillet julepynt:

IMG_4349IMG_4353

IMG_4241

Kuglerne og klokkerne findes også med motiver af andre kunstnere, bl.a. svenskeren Lars Carlsson:

julekugler.jpg

Rundturen i retrojuletræet slutter under træets grene, hvor kattene holder til, nu hvor julegaverne er væk. De applikerende nisser på hessiantæppet er såmænd også Karen K. nisser.

IMG_4350IMG_4339

Ja, og så beklager jeg det sjuskede juletræstæppe, men det er helt uimodståeligt for katte at lege med det tæppe og mosle rundt med det, så det ligger sjældent pænt ret længe ad gangen.

Hav nogle forsat gode juledage.

header-jul-3

 

 

Posted in Jul

3 thoughts on “Juletræet med sin (Karen K.) pynt

  1. Hej Jette.
   Mange tak 🙂 Jeg leder i genbrugsbutikker og på loppemarkeder, samt på Facebook og netbutikker. Jeg finder også en hel del i Sverige, hvor mange af Karen K.’s juleting blev produceret.
   Venlig hilsen
   Mikael

   Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s