Påskehaner

karen-k-familie-i-spisestuen.jpg

På dette foto, som stammer fra en “hjemme-hos” juleartikel i Familiejournalen fra 1966, ser man Karen K. omkring spisebordet med sine børn. I forgrunden på bordet står to farvestrålende haner. I baggruden ses julehjerter og nogle af Karen K.’s egne nisser, og børnene laver marcipankonfekt, men mon ikke det hele er en snydejulepyntning til ære for fotografen, som besøgte Karen Kjærsgaards hjem i god tid inden artiklen blev trykt i Familiejournalens julenummer, og inden der var blevet pyntet op til jul i det Kjærsgaardske hjem?

Så er hanerne egentlig julepynt? Jeg synes i hvert fald, at de passer mindst lige så godt til påske.

Og hvad er det egentlig for nogle haner? Du kender sikkert de røde, svenske træheste, som kaldes Dalaheste. Hestene, som er blevet lavet i Sverige i flere hundrede år, er blevet verdenskendte som symbol på Sverige og svensk folkekultur og er blevet en turistattraktion i sig selv.

IMG_0005
Stor rød dalahest. Hesten tilhører Peter, som også har taget billedet til mig. 

Men der er flere dyr i Dalafamilien, bl.a. grise og haner. Eller tuppar, som svensker kalder de sidstnævnte. Så hanerne på Karen K.’s bord er ægte Dalatuppar.

IMG_0478.JPG
Bloggerens egne haner på friland.

For ca. 100 år siden fandtes Dalaheste  kun i to grundfarver – en rød blymaling, der skulle minde om de brune heste og en hvid med lidt blåt, der skulle ligne gråskimler. (Siden hen er der kommet heste i alle mulige farver). Hanerne findes i flere forskellige grundfarver: sort, hvid, orange, blå og gul.

Måske har de svenske dalatuppar på spisebordet inspireret Karen K. til  nogle af de farvestrålende haner i folkelig stil, som hun tegnede i den periode sidst og midt i 60’erne.

IMG_0540

IMG_0539
To haner fra 1967.
IMG_0542
Hane fra 1968.
IMG_0543
Hane fra 1966.
IMG_0545
Hane fra ca. 1965.

karenkblogheader

2 thoughts on “Påskehaner

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s