På dette foto, som stammer fra en “hjemme-hos” juleartikel i Familiejournalen fra 1966, ser man Karen K. omkring spisebordet med sine børn. I forgrunden på bordet står to farvestrålende haner. I baggruden ses julehjerter og nogle af Karen K.’s egne nisser, og børnene laver marcipankonfekt, men mon ikke det hele er en snydejulepyntning til ære for fotografen, som besøgte Karen Kjærsgaards hjem i god tid inden artiklen blev trykt i Familiejournalens julenummer, og inden der var blevet pyntet op til jul i det Kjærsgaardske hjem?
Så er hanerne egentlig julepynt? Jeg synes i hvert fald, at de passer mindst lige så godt til påske.
Og hvad er det egentlig for nogle haner? Du kender sikkert de røde, svenske træheste, som kaldes Dalaheste. Hestene, som er blevet lavet i Sverige i flere hundrede år, er blevet verdenskendte som symbol på Sverige og svensk folkekultur og er blevet en turistattraktion i sig selv.

Men der er flere dyr i Dalafamilien, bl.a. grise og haner. Eller tuppar, som svensker kalder de sidstnævnte. Så hanerne på Karen K.’s bord er ægte Dalatuppar.

For ca. 100 år siden fandtes Dalaheste kun i to grundfarver – en rød blymaling, der skulle minde om de brune heste og en hvid med lidt blåt, der skulle ligne gråskimler. (Siden hen er der kommet heste i alle mulige farver). Hanerne findes i flere forskellige grundfarver: sort, hvid, orange, blå og gul.
Måske har de svenske dalatuppar på spisebordet inspireret Karen K. til nogle af de farvestrålende haner i folkelig stil, som hun tegnede i den periode sidst og midt i 60’erne.




Super hyggeligt indlæg :0)
LikeLike