Karen K. og H.C. Andersen

Den 2. april 2017 ville den måske allermest kendte dansker, H.C. Andersen være fyldt 212 år. (Nå ja, og Fernando Møghe og fru Fernando Møghe ville have haft ??-års bryllupsdag). Men pga. det førstnævnte er det i dag værd at se lidt på de illustrationer, som Karen K. har lavet til H.C. Andersens eventyr. Hun har nemlig i flere sammenhænge illustreret hans historier på forskellig vis.

Faktisk er Karen K.’s tegninger til Andersens eventyr stort set de eneste illustrationer til llitteratur, som jeg har fundet fra Karen K.’s hånd. Hun kunne ellers have været en fantastisk børnebogsillustrator.

thumb_IMG_0461_1024

thumb_IMG_0476_1024I 1963 udgav medicinalfirmaet A/S Meco-Dumex en bog: Tolv udvalgte eventyr af H.C. Andersen,
illustreret af Karen Kjærsgaard. Året forinden havde tegningerne i bogen udgjort en kalender, som firmaet udsendte “i en del oversøsiske lande” – velsagtens som gave til udenlandske kunder og forretningsforbindelser. Men som der står i bogens forord, var Meco-Dumex så glade for Karen Kjærsgaards illustrationer, at man syntes, at materialet også burde anvendes i hjemlandet. I bogen findes Karen K.’s tegninger side om side med Andersens oprindelige tekster.

thumb_IMG_0462_1024
Prinsessen på ærten
thumb_IMG_0463_1024
Nattergalen
thumb_IMG_0472_1024
Blandt bogens illustrationer er også denne til det lidt mindre kendte, og ret drabelige eventyr “De røde sko”.
thumb_IMG_0475_1024.jpg
Snedronningen

Det var ikke første gang, Karen K. havde tegnet til H.C. Andersen. Sidst i 1950’erne tegnede hun en serie postkort baseret på Andersens historier. Kortene kom i tre forskellige farver: rød, grøn og blå, og i forskellige oplæg. Nogle af kortene havde et lille citat fra eventyret under billedet. Andre havde titlen på eventyret på dansk, engelsk, tysk og fransk. Det kunne tyde på, at kortene var tiltænkt eksport eller salg til udenlandske turister i Danmark, hvor H.C. Andersen allerede dengang var en stor turistmagnet – ikke mindst efter den amerikanske musicalfilm om Hans Christian Andersen fra 1952 med Danny Kaye i hovedrollen.

thumb_IMG_0485_1024

Her ses et par postkort fra serien, til venstre med citat, til højre med evntyrerts titel på flere sprog. Kortet med Svinedrengen er sendt som fødselsdagshilsen i 1963. Kortet med Kejserens nye klæder må have ligget længe i en skuffe, inden det i 1992 blev sendt med posten, for at afsenderen kunne deltage i en konkurrence i Ude og Hjemme om en nederdel i størrelse large og en trøje i størrelse medium.

Mange af de eventyr, som findes på postkortene går igen i bogen fra Meco-Dumex, der udkom nogle år senere. Det er interessant at sammenligne Karen K.’s illustrationer til samme eventyr. Stilen på postkortene og i bogen er ret forskellig.

IMG_0480

IMG_0512Klodshans grønthumb_IMG_0466_1024Den grimme ælling rød (1)thumb_IMG_0465_1024Tommelise blå (1)thumb_IMG_0467_1024

De vilde svaner rød (1)

IMG_0511

I 1970’erne vendte Karen K. tilbage til H.C. Andersens eventyr. Til Familiejournalen tegnede hun i 1970 et dukketeater over eventyret om Den lille pige med svovlstikkerne, som læserne kunne samle i løbet af julemåneden. Sammen med samlearkene fulgte et manuskript med replikker, så man kunne opføre et teaterstykke. Det var ikke H.C. Andersens originale tekst – hvor den lille pige med svovlstikkerne kun taler med sig selv – men en omskrevet udgave af eventyret, hvor der optrådte flere personer. Den tragiske slutning var der dog ikke ændret på.

IMG_0515

IMG_0516 (1)

IMG_0518 (1).jpg

I 1973 tegnede Karen K. et dukketeater – eller det er måske mere korrekt at kalde det et tableau – over eventyret Fyrtøjet til ugebladet. Dermed blev Fyrtøjet det eventyr, som Karen K. har illustreret flest gange – nemlig som postkort, bog/kalenderillustration og som saml-selv tableau. Bloggeren blev kreativ og har samlet hele tableauet, som faktisk er temmelig stort at have stående. Herunder ser du Karen K.’s forskellige udgaver af Fyrtøjet – bemærk de skiftende årstider.

Fyrtøjet grøn (1)IMG_0513IMG_0519

Måske har Karen K.’s tegninger givet dig lyst til at læse H.C. Andersens eventyr igen. Det kan de sagtens tåle, og der er garanteret et, du ikke har læst før.

Der kommer snart mere H.C. Andersen her på bloggen.

P.S. Et par af postkortene i dette blogindlæg har jeg lånt fra Per Sørensens side om danske postkortkunstnere.

karenkblogheader

 

 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s