19. december: Julekort til Poul

Jeg synes, at gamle julekort er ekstra spændende, når de har været sendt med julehilsner. Det er fascinerende at sidde med et 60 år gammelt julekort og tænke på, at nogen har købt, skrevet, sendt, modtaget, gemt og passet på kortet gennem alle de år. I min samling af Karen K. julekort har jeg to kort, som i 1970’erne er blevet sendt til samme modtager. Det ene er fra 1973 og det andet fra 1978. De er begge to sendt til Poul ved Svendborg fra Marianne, som, jeg gætter på, er Pouls søster. Begge kort er fra samme “nissefamilie” julekortserie, så måske har den samme type kort været til salg i flere år, eller også har Marianne købt en stor bunke kort, som hun brugte af i flere år. Julehilsner er som regel ret ens (og lidt kedsommelige). Alligevel synes jeg, det er sjovt at forestille sig, hvilke personer og historier, der ligger bag de kortfattede tekster bag på julekortene. Som nu kortene fra Marianne til Poul.

IMG_9141.jpg
Mariannes julekort til Poul i 1973.

I 1973 skriver Marianne:

“Kære Poul! En rigtig god jul, samt et godt og lykkeligt nytår ønsker vi for dig. Hvis tiden tillader det kan det være vi slår et slag forbi dit hus i dagene mellem jul og nytår. De kærligste hilsner fra Carsten og Marianne.” 

IMG_9142.jpg

Marianne har selv understreget ordene “hvis tiden tillader det“, så ærlig talt lyder det ikke, som om Poul skal gøre sig de store forhåbninger om et julebesøg. Åbenbart havde man allerede meget travlt i 1973, det er ikke et nyt fænomen. Postkortet viser seks unge nisser, der danser og hygger sig. Det lader ikke til, at Poul har nogen kone, kærester eller børn.

I 1978 skriver Marianne:

“Kære Poul! Vi håber du får en rigtig god jul og et godt og lykkebringende nytår. Vi har hentet juletræ på landet i dag og ligeledes kartofler. Vi holder jul herhjemme, alle tre alene, da vi ikke vil nogen steder i julen. Ha’ det godt. Med kærlig hilsen Michael, Carsten og Marianne.”

Vi kan se, at der nu er kommet en søn i huset hos Carsten og Marianne. Der bliver ikke givet nogen løfter om et muligt julebesøg hos Poul i år. Faktisk bliver det understreget, at familien ikke vil nogen steder hen i julen! Postkortet viser en nissefamilie med far, mor og to små nissebørn.

img_9138
Måske satte Poul julekortet fra Marianne op på sin bogreol til pynt i 1978.

Til Mariannes forsvar, skal det dog siges, at hun vistnok boede i København, for her er begge kortene poststemplede. Og det var jo længe før Storebæltsbroen. Men jeg håber, at Poul havde en masse søde venner, som han tilbragte julen med. Det kan jeg i hvert fald godt lide at tænke på. Poul har måske haft det helt fint med, at familien ikke kom på julebesøg, hvem ved. I hvert fald har han gemt julekortene, for de findes endnu. Men man kunne jo godt overveje, om man ikke skulle tage på julebesøg i stedet for blot at sende et julekort (eller en sms!), hvis man kender en som Poul….

header-jul-3

 

 

Posted in Jul

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s