9. december: Året rundt med nisserne 5

(Hvis du læser denne tekst i dit mailprogram, så klik på titlen øverst. Så bliver du ledt hen til min blog, hvor der hele ser lidt flottere ud og er lettere at læse).

Nu er vi kommet godt i gang med december, og også hos nisserne i træet ved Karen K.’s hus er det atter blevet vinter. Her kommer sidste afsnit af Året rundt med nisserne, med udgangspunkt i Karen Kjærsgaards egen fortælling om nisserne, som blev bragt ved siden af de store julepanoramaer i Familiejournalen i 1980 og 1983. Du kan læse de første indlæg i serien ved at klikke på dette link.

Karen Kjærsgaard fortæller: “Når vinteren endnu engang lægger sne ud over landskabet, har nisserne travlt i deres lune stuer – de kværner mel, lægger dej, bager brød… ” (1983)

Skærmbillede 2016-08-16 kl. 22.28.22Skærmbillede 2016-08-16 kl. 22.29.00

“Siden har de travlt med at sørge for alle de fugle, som bliver omkring huset vinteren igennem (1980). De hælder korn ud over sneen til fuglene. (1983)”

FullSizeRender-64

FullSizeRender-65
To miniatureillustrationer trykt ved siden af Karen K.’s julepanorama i Familiejournalens julehæfte 1980.

“De hælder korn ud over sneen til fuglene og sidder så ved det store bord med nybagt brød og solbærmarmelade, (1983) og i december måned går de – som vi – i gang med alle juleforberedelserne.” (1980)

Nissernes juleforberedelser kan man bl.a. se på Karen K.’s juletræspynt, som blev bragt i Familiejournalen i årene 1978-1981. Her blev kunne man hvert år klippe ud og samle hjertekurve med motiver af nisser, som var huslige eller lavede juleforberedelser. I løbet af de tre år blev det til hele 32 hjertekurve i denne serie.

karen k julehjerte meta

Julehjertet her fra 1979 er min absolutte favorit i hele serien. Her sidder en Karen K. nisse og klipper julehjerter med Karen K. nisser på! Karen K.’s karakteriske hjertekurve og englekræmmerhuse var allerede velkendte for Familiejournalens læsere. Der havde nemlig været bragt sådanne i bladet siden 1974 – de første fire år med nisser de besøgte dyr i forskellige lande. På julehjertet herover er der er næsten tale om et “mis en abyme“- motiv. Det er et kunsthistorisk udtryk for et billede, hvor hele billedets motiv optræder i mindre målestok inde iDroste motivet. Det kaldes også “The Droste Effect” efter en en indpakning til Droste kakao fra 1904, hvor man ser en kvinde bære en bakke, hvorpå der står en æske kakao med billede af en kvinde, som bærer en  bakke, hvorpå der står en æske kakao med billede af en kvinde….osv….

Nu bliver Karen K.’s julehjerte, vist aldrig et rigtigt “mis en abyme”, for julehjerterne på det ark som nissen klipper, ser ikke ud til at bære motivet med nissen, der klipper julehjerte. Men anyway….

Her bringer jeg nogle af de mest julede motiver af Karen K.’s 1978-1981 serie. Mange af de andre motiver forestiller gulvvask, vinduespudsning osv., som desværre (!) ikke kun hører julen til.

 

Hjerter fra 1978:

granguirlande.jpg
nisse

julehjerte-pakker-beskaret

Hjerte fra 1979:

fælde juletræ.jpg

Hjerte fra 1980:

stobe-lys

Hjerter fra 1981:

skrive-julebrev

julestjerne.jpg

Dette var sidste afsnit om nissernes år. I menuen ude til høre kan du under “Kategorier” vælge “Året rundt med nisserne” og finde alle de andre historier om nissernes år. Jeg håber, I nyder jeres juleforberedelser og ikke bliver stressede. Hvis stressen alligevel bygger sig op, så husk, at i julen er det vigtigste, at man har det rart med hinanden og tænk på de ord, som Karen Kjærsgaard slutter sin fortælling om nisserne af med:

“I kan tro, de synes, de har det dejligt, det ganske år igennem.” (1983)

header-jul-3

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s