Syvårssøerne

English summary below.

I 1986 udgav Familiejournal sammen med julehæftet sidst i november et såkaldt julepanorama tegnet af Karen K. Sandt at sige er det nok snarere et sensommer- eller efterårspanorama. Forklaring følger. Motivet på dette panorama er nisser omkring en sø i et hedelandskab – måske er Karen Kjærsgaard blevet inspireret af landskabet ved de såkaldte Syvårssøer, som ligger i Jylland mellem Billund og Egtved. Billedargumentation følger.

1986 panorama
Karen K.’s julepanorama til Familiejournalen 1986. Nisser boltrer sig i et jysk hedelandskab.

Siden 1976 havde Karen K. hvert år tegnet et julepanorama – et billede eller en plakat med julemotiv til Familiejournalen. Panoramaerne var sandsynligvis inspireret af svenske såkaldte “julbonader” – langstrakte julebilleder på stof eller papir, som der i Sverige var tradition for at hænge op ved juletid, og som Karen K. også havde tegnet til det svenske marked. Karen K.’s julepanoramer til Familiejournalen var særligt snedigt udarbejdet, idet der på bagsiden var trykt tekst og linier til tolv julekort. Den store plakat kunne således klippes ud i tolv motiver, som i sig selv gjorde den samlet enhed.

Familiejournalen skriver selv om panoramaet, at det er et “trefløjet panorama kan blive til 12 smukke julekort. Det er tegnet af Karen Kjærsgaard – og hun lader i år sine søde nisser boltre sig i et skønt jysk hedelandskab, hvor svanerne flyver forbi og de første snefnug kommer hvirvlende” (Familiejournalen 1986, nr. 46). Jeg har tænkt på, om snefnuggene måske er en kunstnerisk eftertanke, som skal få billedet til at se mere “julet” ud. I hvert fald er nisserne godt i gang med at plukke tyttebær og blåbær, og de er normalt modne i august og september. Det svarer også godt til den blomstrende lyng. Derfor synes jeg, der mest er tale om et efterårsbillede – nisser er hos Karen K. jo heller ikke strengt knyttet til julen. Du kan læse mere om Karen K.-nissernes hele år i mine blogindlæg “Året rundt med nisserne“.

IMG_8330
Et af de tolv postkortudsnit fra panoramaet viser en nisse i samtale med en topmejse.

Landskabet på panoramaet er – som der også står i bladet – umiskendeligt jysk med lyngen, heden og det vide udsyn under en stor åben himmel. Men faktisk er der også en anden lille detalje, som afslører, at landskabet i hvert fald ligger vest for Storebælt, nemlig den lille fugl, som ses nederst til venstre på panoramaet, med den karakteristiske top på hovedet. Det er en topmejse, og den lever i Danmark stort set kun i Jylland og på Fyn, hvor den er en udbredt ynglefugl. Topmejsen er en standfugl, så den flyver altså ikke sydpå om vinteren. Topmejsen indvandrede til Danmark sydfra sidst i 1800-tallet og har siden bredt sig til Jylland og Fyn. Men da den er en meget stedfast fugl, som ikke bevæger sig over store afstande, har arten endnu ikke krydset Storebælt. Afstanden over vand er simpelthen for stor. Gad vide om Storebæltsbroen kan bevirke, at topmejsen også indvandrer til Sjælland?

Karen K topmejse
Reenacting af overstående julekort. Topmejse fra juleuro, 1979 og stor nisse i plast. Begge designet af Karen K. 
FullSizeRender-61
Topmejse tegnet af Karen K. Fra et ark med julekort, 1984.

Da jeg første gang så denne tegning af Karen K., kom jeg til at tænke på et helt bestemt hedelandskab, som jeg selv har besøgt, nemlig Randbølhede sydøst for Billund. Og nærmere bestemt området omkring Syvårssøerne. Jeg synes, det er sandsynligt, at Karen K. er inspireret af netop dette landskab – i hvert fald er der mange ligheder mellem landskabet og tegningen. Desuden boede hun i 1970’erne i det samme område – ca. 20 km fra Syvårssøerne. Lighederne mellem Karen Kjærsgaards tegning og landskabet ved Syvårssøerne ses herunder:

FullSizeRender-60

Syvårssøerne naturstyrelsen
Syvårssøerne. Foto lånt fra Naturstyrelsens hjemmeside.

Den opmærksomme læser vil nok lægge mærke til, at panoramaet herover ikke har de karakteristiske lodrette folder, som var nødvendige for at det kunne være inde i Familiejournalen. Der er tale om en plakat uden påtrykte postkort på bagsiden – måske et prøvetryk fra Allers trykkeri. Jeg har fået at vide, at denne plakat stammer fra en ældre dame, som ryddede op i sin afdøde fars lejlighed i Hellerup. Faderen kom en del på det trykkeri, som Allers brugte, så plakaten stammer nok derfra.

Men hvad er så Syvårssøerne for et sted? Det fortryllende navn dækker over en række såkaldte temporære søer i Frederikshåb Plantage på Randbøl Hede. Navnet hentyder til, at søerne kun nogle gange er fyldt med vand. Andre år fremstår området som en flad slette. I folkemunde blev det til, at søerne var vandfyldte hvert syvende år, og deraf opstod navnet. Men der er ikke nogen systematik i, hvornår søerne opstår. Det er grundvandet, som bestemmer vandstanden i søerne, og man kan heller ikke regne med, at søerne opstår i perioder efter megen regn. Grundvandet har sin egen rytme. I 2016 er søerne meget vandfyldte og ligner motivet på Karen K.’s panorama rigtig godt. Til sammenligning kan man herunder se to billeder fra mine besøg på stedet i henholdsvis 2013, hvor der næsten ikke var vand i søerne, og 2016, hvor der var ekstra meget vand i søerne.

thumb_IMG_1561_1024
Syvørssøerne juli 2013
thumb_IMG_8165_1024
Syvårssøerne juli 2016.

Området er virkelig et besøg værd, ud over søerne, skoven, lyngen og tyttebærrene kan man også opleve fine hvide sandstrande som ved Vesterhavet – men altså inde midt på den jyske hede, så langt fra havet som man kan komme her i Danmark.

13817128_10210205523244665_1685019914_n
Sandstrand ved Syvårssøerne midt på den jyske hede, juli 2016.

Karen K søvsmed

Der er et rigt dyreliv omkring søerne med hoppende frøer, myrer og massevis af lynende blå sølvsmede, eller måske var det vandnymfer. De var vanskelige at fotografere, for de sad ikke stille ret mange sekunder ad gangen, så her er en sølvsmed tegnet af Karen K. i stedet for.

På Karen K.’s panorama ses yderligere en lille fugl, nemlig en sortmejse. Den lever i Danmark især i nåletræsplantager, hvor den har rede i huller i træstrammer eller i jorden. Hele området omkring Syvårssøerne er nåletræsplantange, så der ville være gode forhold for Karen K.’s lille sortmejse her.

sortmejse
Nederst til højre på dette takkekort udgivet af det amerikanske firma Caspari, har Karen Kjærsgaard også tegnet en lille sortmejse.
Karen K julekort sortmejse.jpg
Tolvtedels julekortsudsnit af det store panoramabillede. Med sortmejse og Karen K. signatur nederst til højre.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

thumb_IMG_1543_1024
Plantagen omkring søerne

Ja, og minsandten om vi ikke også så nisser i lyngen. Deres huer lignede de modne tyttebær.

thumb_IMG_8169_1024

13820872_10210205504164188_1771799314_n13815190_10210205503484171_1203111830_n13814516_10210205504044185_1210137825_n13820695_10210205515404469_1862570051_n

Så bedøm selv, tror du, at Karen K. var inspireret af Syvårssøerne, da hun tegnede sit hedelandskab?

13816975_10210205514644450_706255272_n-2

Hvis du vil besøge stedet, kan du printe dig eget kort ud fra Naturstyrelsens hjemmeside, hvor du også kan læse mere om seværdigheder i området. Man parkerer, der hvor Bøgevadsvej slår et lille knæk. Der står WC på kortet. Parkeringspladsen ligger på venstre side af vejen, når man kommer fra Egtved, og hvis man har for meget fart på, kører man nemt forbi! Derfra er der ca. 2 km gåtur op til søerne og tilbage til parkeringspladsen. Men hvorfor ikke gøre en endnu længere tur ud af det og se nogle af de andre flotte natursteder, f.eks. den store sandklit Stoltenbjerg, hvor fra man har en god udsigt over det flade landskab?

Jeg håber, du har fået lyst til at besøge Syvårssøerne. Man føler sig næsten hensat til en anden verden. God tur!

ENGLISH SUMMARY: In this blog post I try to locate the moor landscape that might have been the inspiration for Danish designer and artist Karen K.’s (Karen Fjord Kjærsgaard) 1986 Christmas panorama printed in the magazine “Familiejournalen”. It is mentioned in the magazine that the landscape is from the peninsula of Jutland. The small bird in the bottom left corner of the panorama (a crested tit) also suggests this, because in Denmark this bird only lives in Jutland and on the island of Funen. I think the panorama resembles the landscape around Syvårssøerne (“The Seven Years Lakes”) close to the town of Billund (and Legoland). The name of the lakes stem from the fact that the lakes are temporary – they only fill up with water some years, other years they are dry and the landscape takes the form of flat plains. In the 1970’s Karen Kjærsgaard lived approx. 20 km away from these lakes. In her drawing she has filled the landscape with “nisser”, folklore creatures that today are mostly associated with Christmas, but in folklore and in Karen K.’s opinion they are all year round inhabitants of nature and human dwellings.

KarenKblogheader

 

 

6 thoughts on “Syvårssøerne

 1. Sikke en fantastisk blog du har. Jeg har lige fundet den i et forsøg på at finde et bestemt julepanorama som min mor satte op på væggen hver jul indtil det gik i stykker og blev udskiftet med et nyt. Jeg mener det er fra 1980, det forstiller nisserne inde i deres hus, jeg synes det var det hyggeligste at sidde og se på og da det gik i stykker og blev udskiftet med nye (også af Karen K.) som forestillede nisserne udendørs blev det aldrig det samme igen. Jeg husker både det du viser her med heden og et andet hvor der er sne -og måske et hus? -men der hvor nisserne hygger sig indendørs (mener også der var katte..) var stadig min favorit. Hvis du har panoramaet fra 1980 er det så muligt at du har lyst at sende et foto af det i sin helhed? Med venlig hilsen, Heidi

  Like

 2. Hej Heidi

  Mange tak for de flotte ord. Jeg er glad for, at du synes om bloggen, og især at du tager dig tid til at skrive til mig 🙂

  Jeg tror, jeg ved lige præcis, hvilket panorama, du taler om, og det er, som du siger, fra 1980. Godt husket 🙂 Ja, jeg burde jo næsten have bragt det panorama i et af mine indlæg om “Året rundt med nisserne”, men jeg har i hvert fald brugt udsnit af det rundt omkring på min blog. Jeg sender dig et billede af hele panoramaet på mail.
  Det andet panorama, som du kan huske, med nisserne omkring et hus kan du finde på dette indlæg https://mikaelskarenkblog.wordpress.com/2016/07/01/karen-k-s-huse-2/
  Der finder du både panoramaet fra 1983 og fra 1987, og jeg tror, det er et af dem, du mener.

  Venlig hilsen
  Mikael

  Like

 3. Tusind tak for det hurtige svar, jeg har også fået din mail, og det er lige præcis det panorama du har sendt som jeg søgte 🙂 Tak fordi du tog dig tid til det. Jeg er født i 1978 og har meget stærke minder fra dengang, min mor kan ikke forstå, at jeg kan huske det billede så godt, da hun mener vi ikke havde det ret længe. Min mor fik dem fra min mormor der altid købte Familie Journalen, jeg har også et par krøllede julehjerter fra dengang. Du må meget gerne give damen fra Facebook min email, så jeg måske kan være heldig at købe det. Det andet panorama jeg husker er ganske rigtigt det med nisserne ved huset med sne, som du har linket til -samt det allerede nævnte med heden og fuglene. Det er skønt at finde disse små perler man er vokset op med men ikke har set i mere end 30 år. 🙂 Tak for hjælpen!

  Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s