Året rundt med nisserne 3

English summary below.

Der er ikke meget sommer over vejret her i juli måned, men vi skal alligevel fortsætte serien “Året rundt med nisserne” og se, hvad de laver om sommeren. (Du kan læse tidligere indlæg fra samme serie her og her.)

Karen K. skriver selv om nisserne, der bor i det hule træ bag huset, hvor hun boede i en periode i 1980’erne:

“Nede for foden af det gamle træ står to brede, skyggefulde solbærbuske med bær så store at nisserne har helt svært ved at få dem båret hen til og hejset op i træet. Siden – når de har samlet en stor portion i køkkenet – koger de saft og marmelade. Solbær er fulde af C-vitaminer, og nisserne ved det er godt at have C-vitaminer på glas og flaske om vinteren.”

Karen K nisser sommer solbær
Nisser plukker solbær. Tegning af Karen K. fra Familiejournalen nr. 47 1983
Karen K nissernes køkken
Et kig ind i nissernes køkken. Fra Karen K. julepanorama i Familiejournalen nr. 48 1980. Billedet er manipuleret lidt i farven, så nisserne koger solbærsaft og -marmelade 🙂

Karen K. fortæller videre: “De plukker også mynteblade og tørrer dem. Så hvis de alligevel, trods alle deres vitaminer, bliver forkølede, ja så brygger de en stor gryde mynte-te og holder deres små forpudsede næser hen over de varme dampe, det lindrer gevaldigt, kan I tro.”

Karen K nisser mynte 2.JPG
Også i bloggerens have bor der nisser, der plukker mynte for at tørre den til vinteren.
Karen K blomst mynte
Pebermynte. Akvarel af Karen Kjærsgaard fra Anemette Olesens “Mit krydderurtekøkken”, 1992

Man kan næsten fornemme, at Karen Kjærsgaard sikkert også selv plukkede solbær og mynte i sin have og lavede saft, marmelade og te.

I Anemette Olesens bog “Mit krydderurtekøkken”, som er illustreret af Karen Kjærsgaard, skriver forfatteren følgende om mynte-te, som hun lærte og kende under sin opvækst i Marokko: “Kom en håndfuld friske mynteblade i en gryde – kom en god håndfuld sukker over og hæld kun vand på så det netop dækker. Bring dette i kog og lad det stå at trække ca. 10 minutter før myntebladene sies fra. Teen serveres i små hærdede snapseglas og drikkes i små slurke mens den er rygende varm. Den er meget sød – selvfølgelig – men den er værd at prøve. Vi laver den gerne når vi herhjemme vil hygge os med børnene en mørk vinteraften. At mynten desuden indeholder stoffer der skulle holde forkølelse borte gør den nyttig som drik ved vintertide. Man kan købe mynteolie i helsekostforretninger. Vi har en flaske stående i vores medicinskab – så snart en snue er på vej inhalerer vi olien, den løsner godt i hals og lunger.” 

Det er sjovt at konstatere, at nisserne i Karen K.’s gammel poppeltræ og Anette Olesen anvender myntebladene på næsten samme måde.

 

Karen K nisser mynte 3
Karen K. nisser i mynten

IMG_8066Bloggeren kunne ikke vente, til det blev vinter med at brygge et glas mynte-te.

God fornøjelse ude mellem regnbygerne i den danske sommer. Det blomstrer faktisk derude.

Et par andre sommerblomster i akvareller fra Karen Kjærsgaards hånd fra bogen “Mit krydderurtekøkken”. Tallerkensmækker og morgenfrue.

ENGLISH SUMMARY: This blog post is part of a series dealing with the the activities of the “nisser” all year round – this time their summer activities. In 1983 Karen K. tells a small story about the “nisser” living in the old tree behind her house. In the summer they pick blackcurrant for juice and marmelade and spearmint for tea for the winter time. In 1992 Karen Kjærsgaard illustrated a Danish book by Anemette Olesen called “My herbal kitchen”. In this book the author uses spearmint much in the same way as the “nisser” do.

KarenKblogheader

 

3 thoughts on “Året rundt med nisserne 3

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s