I dag vil Karen K.-bloggens forskerteam se nærmere på et rygte, som er begyndt at florere i kølvandet på, at Karen K.’s julenisser af plast er blevet meget populære (og dyre).
Flere steder har jeg set denne lille søde plastdame sat til salg som en Karen K. figur. Men kan det nu passe? Hvis du har beviser for dette, vil jeg gerne høre fra dig. Men nu har jeg selv undersøgt sagen nærmere, og må konkludere, at jeg ikke tror det mindste på, at der er tale om en Karen K. figur!
Figuren forestiller en såkaldt påskkärring. Hvis du ikke ved, hvad en påskkärring er, kan du læse mit blogindlæg fra sidste år om svensk påske. Disse påskehekse er fuldstændigt ukendt i dansk påsketradition, og allerede derfor synes jeg, det er lidt mærkeligt, at Karen K. skulle have designet sådan en. I de efterhånden mange tegninger, som jeg har set af Karen K. på postkort, filtklip, friser og bonader, har jeg heller ikke set en eneste påskeheks endnu. Men ok, det er selvfølgelig muligt, at Karen K. har tilpasset sig svenske ønsker og har designet en påskkärring. Påskeheksen i plast findes både som løststående figur og som lysestage. Lysestagen er udformet som en plastplade, der i formen svarer til Karen K.’s julelysestager med plastnisser. Men som jeg viser i mit blogindlæg om plastnisser, findes der flere nissestager med denne plade, som ikke har noget med Karen K. at gøre.
Den lille påskeplastheks er bestemt nuttet, men jeg synes ikke, hendes træk er specielt Karen K.’ske. Og så har jeg netop fået denne svenske påskefrise i hænderne. Den er tegnet af Lars Carlsson, som har signeret den L.C.


På frisen ser man flere påskehekse, bl.a. en som er fuldstændig identisk med den lille plastfigur: Organgeprikket hvidt tørklæde, lilla vest, orange bluse, grøn trøje, hvidt/orange/lyserødt forklæde og grønt skørt med gult kantning. Også de buttede kinder, den tykke maven, munden og øjenbrynene er identisk på tegningen og figuren. Yderst til højre på frisen ses den kedel, som den lille plastfigur står med.
Så mon ikke vi roligt kan slå fast, at den lille plastheks faktisk er desginet af svenskeren Lars Carlsson. Forbindelsen til Karen K. er i bedste fald er løst rygte…. Så tro ikke på alt, hvad du læser på nettet, hverken 1. april eller alle andre dage hele året rundt.
One thought on “En falsk påskeheks”