Påklædningsdukker

Jeg havde nok aldrig forestillet mig, at jeg i en alder af 40 år ville købe min første påklædningsdukke. Men da en læser af bloggen gjorde mig opmærksom på, at Karen K. også havde tegnet påklædningsdukker, blev jeg selvfølgelig nødt til at undersøge sagen.

Det endte med, at jeg købte denne påklædingsdukke af en dame i Sverige.

img_0271

I Sverige var påklædningsdrengen blevet leget med under navnet “Åke”, som var skrevet bag på ham og alt hans tøj. Der ser ud til, at han er blevet brugt flittigt, for hovedet har været revet af.

I virkeligheden hedder drengen Rasmus, og han har haft en del mere tøj af vælge imellem. Jeg kom nemlig i kontakt med en samler af påklædningsdukker, som kunne vise mig det originale ark.

paklaedningsdukke-rasmus2
Det originale Rasmus-ark. Billedet er brugt med tilladelse fra Maja.

Selv om Karen K. ikke har signeret arket, er der ingen tvivl om, at hun står bag. Ansigtstrækkene, skoene og baggrunden af hessian er noget som kendes fra andre værker af Karen K. Det er pudsigt, at der ikke er tale om tegnede ark, men et fotografi af de udklippede dragtdele lagt på en hessianbaggrund. Både Rasmus, tøjet og de små blomster kaster skygge på baggrunden. Tøjet er klippet ud af rigtigt stof.

paklaedningsdukke-pernilla
Arket med Pernilla pålædningsdukken. Billedet er brugt med tilladelse fra Maja.

Rasmus viste sig også at have en søster. Nemlig Pernilla. Læg mærke til, at børnenes mor har syet en nederdel til Pernilla og en skjorte til Rasmus i det samme stof.

Navnene Rasmus og Pernilla tyder på, at arkene har været til salg i Sverige – men hvem ved, måske også i Danmark? Præcis, hvornår de er fra, er vanskeligt at sige. Børnenes tøj kunne ligne noget fra 1950’erne eller måske snarere 1960’erne, men en påklædningsdukkes tøjstil kan ikke i sig selv datere dukken. Umiddelbart tænker jeg, at teknikken med fotograferede klippeark peger mere mod 1960’erne.

Der er mange ligheder mellem Rasmus og Pernilla og de kollager, Karen K. lavede med titlen “Børns leg”, og som jeg tidligere har bedømt til at være fra anden halvdel af 1960’erne. Læs mere her.

img_0273
Rasmus vinker til dreng i sæbekassebil fra “Børns leg”.

Her ses påklædnignsdukken Rasmus sammen med et billede fra “Børns leg”. Drengen i sæbekassebilen har et halstørklæde i samme stof som Rasmus’ skjorte og Pernillas nederdel. Det ser også ud til, at han har Rasmus’ blå ruskindsjakke og røde vanter – samt Pernillas hue – på.

På billedet herunder bliver der brugt rigtige blomster ligesom på arkene med Rasmus og Pernilla, og børnenes røde sko er præcis de samme. Pigen til venstre ser ud til at have Pernillas blåblomstrede kjole på.

img_0274
Billede fra serien “Børns leg”.

Det er rimeligt at antage, at påklædningsdukkerne og kollagerne fra “Børns leg” er blevet til omtrent samtidigt. Karen K. har anvendt sig af samme stil, og det er de samme stofrester, som er blevet brugt i begge tilfælde.

Jeg bliver nok aldrig den store fan af at lege med påklædningsdukker, men Rasmus får lov til at bo her i min skuffe sammen med sin garderobe.

karenkblogheader

One thought on “Påklædningsdukker

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s