Karen K. nisser af plast – og engle…

En særlig gren af den retrobølge, der i disse år skyller over landet og gør møbler, keramik og andet inventar fra især 60’erne og 70’erne populært, er retrojulepynten. Mange husker nisser og andet julepynt fra deres barndom  og ønsker nu at kunne pynte op til jul i det nye årtusind med denne nostalgiske julepynt. Derfor kan priserne på det, som dengang var forholdsvist billigt julepynt, blive temmeligt høje!

Det kan ofte være svært at spore designeren bag 60’erne og 70’ernes julepynt, da det sjældent er signeret. Muligvis er det også ofte fremstillet i udlandet. Den kendte nissefamilie af træ fra Daells Varehus, som ses herunder, kender jeg f.eks. ikke designeren på. Jeg var dog overbevist, om nissefamilien måtte være pæredansk, indtil jeg fandt ud af, at de samme nisser også har været solgt i Sverige. Så hvad mon deres etniske ophav egentlig er?

img_8729
Dallevalle-nisser af ukendt ophav. Kunne bestilles i varehusets julekatalog i 1980.

Der kan dog ikke være tvivl om, at nogen af retrotidens små nisser af plast må være desginet af Karen K – eller i hvert fald er desginet så tyvstjålet fra hende. Flere af plastnisserne kan nemlig genfindes i Karen K.’s tegninger. “Karen K. nisser” er i salgsannoncer på nettet gået hen og blevet et “kvalitetsstempel”, som sættes på mange af retrotidens små plastnisser. Ofte er prædikatet helt uunderbygget, og det er mere end tvivlsomt, om Karen K. virkelig skulle have haft en finger med i desginet. Jeg har prøvet at rydde om i urskoven af plastiknisser fra især 70’erne for at finde frem til dem, som kan tilskrives Karen K.

De uden sammenligning mest kendte og udbredte Karen K. nisser er pigen med kurven og drengen med lygten. De er ca. 7,5 cm høje. Disse to nisser husker jeg fra min barndom, fordi mine storesøskende, som er tvillinger og født i 1970 havde hver sin lysestage med henholdsvis en dreng og en pige, som blev bl.a brugt til juleafslutning i skolen den sidste dag før jul, hvor hver elev måtte tage et lille stearinlys og f.eks. en mandarin med som bidrag til julehyggen i klasselokalet. De må altså være købt omkring 1976-77.

img_8703

img_8704

Både drengen med lygten og pigen med kurven kan man se andre steder i Karen K.’s værker. Bl.a. findes de på en gaveæske, som bærer Karen K.’s signatur.

img_8720
Yderst til højre er nissepigen med kurven lige akkurat komme med på denne gaveæske af pap, som Karen K. har sat signatur på. Hendes kjole har samme farver som på plastnissen, men forklædet er lidt anderledes.
img_8721
På den samme gaveæske ses nissedrengen med lygten (og en gris). Også hans tøj er næsten identisk med tøjet på plastnissen.

De to plastnisser er deignet så finurligt, at de kan gå hånd i hånd. (Måske derfor blev der ikke plads til grisen).

img_8719

Disse to meget udbredte nisser har nogle lidt mindre kendte – men på ingen måder sjældne  – “søskende” i samme størrelse. Det drejer sig om to små nisser, der rider på en gris, en nissedreng med risengrød og kat samt to versioner af en kravlende nissedreng. De to versioner af sidstnævnte adskiller sig kun ved at være spejlvendte udgaver af hinanden. Disse nissefigurer er mellem 6 og 7 cm høje.

img_8765

img_8707img_8706

img_8705

Nissedrengen, der deler sin skål risengrød med en kat, har Karen k. også brugt andre steder i sin kunst. En illustration med dette motiv var forside af Familiejournalen i december 1970. Samme billede har man også kunne købe indrammet og endelig har jeg set det som korsstingsbroderi (måske hjemmelavet mønster). Så der er ingen tvivl om dennes nisses tilhørsforhold til Karen Kjærsgaard.

img_8730

Alle de små plastnisser er lavet i meget hårdt plast og er håndmalede. De er derfor følsomme over for slid og vand, som kan ridse eller simpelthen fjerne malingen. I og med, at de er håndmalede, kan øjnenes udtryk være meget forskellige fra det søde og drillende til det rentudsagt psykotiske. Derimod har jeg ikke kunne konstatere variationer i valget af farverne på nissernes tøj. Her er farvevalget altid det samme.

Alle de ovennævnte nisser har jeg også set som lysestager. Nissefiguren er slet og ret sat på en lille plade med en lyseholder til et juletræslys. Jeg har altid synes, at pladen lignede en lille isflage.

 

 

 

Lysestagerne af drengen med katten og den med den kravlende nisse har jeg kun set med rød “isflage”. Muligvis har man kunne købe alle disse nissestager både med rød og hvid bund, men det vil kræve mere forskning, før jeg kan svare på dette.

lysestage-dreng-med-kat

236791606_420bc6f1-82b0-49fa-80ed-f95107b5661d

Endelig findes tre af disse små nisser på en adventstage, som man ikke ser så tit. Nisserne er sat på en rød bund mellem fire lyseholdere til almindelige kronelys. Lyseholderne er dekoreret med blade og bær (kristtjørn?) i blød plast. Resultatet er så smagløst, at det er ret fantastisk! Jeg føler mig overbevist om, at Karen K. ikke har noget med udformningen af denne adventsstage at gøre, og det bliver jeg yderligere bestyrket i, når jeg ser at samme stage findes udsmykket med andre plastnisser, som ikke har noget med Karen K. at gøre.

img_4027

De små nissemænd her er ikke af Karen K., men selv stagen, de sidder på, er den samme, som er brugt under Karen K.’s nisser på billedet oven for.

ikke-karen-k-nisser
En advenststage med nisser, som ikke er tegnet af Karen K. 

Yderligere plastnisser, som jeg tror, er af Karen K., er disse to store nisser, som er ca. 10 cm i højden. De er ligeledes i hård plast, men vistnok en anden slags plast end de små nisser. Ud fra størrelsen kunne man kalde dem nissemor og nissefar til de små nisser ovenfor. Men på en eller anden måde virker den bly nissedreng herunder ikke særlig faderlig. Jeg tror snarere, at disse to nisser er af et andet (og ældre?) design end de små nisser.

img_8714img_8717

237486547_0e74c9ab-2f33-44df-bbe4-38d49769a935
Her ses de samme nisser på et desværre usigneret juletræstæppe.

Endelig findes der endnu en nissedreng med et grantræ og en tilhørende nissepige med juleneg, som jeg tilskriver Karen K., men som jeg tror er lidt ældre end de øvrige. Malingen er anderledes og i lidt “støvede” farver. Disse nisser findes både i en version med hue af plast og i en version, hvor huen er af en slags fløjl. De finder også som lysestager på rød “isflage”. De er ca. 9 cm høj.

img_3544
Dette billede har jeg lånt fra nettet, er det dit, så hører jeg gerne fra dig.
237996231_a6ea536b-b6d0-4b5e-8c95-f1bf552e922a
Nisserne i original indpakning. Billedet har jeg lånt fra nettet. Er det dit, hører jeg gerne fra dig.

img_8716img_9603

Hvad karakteriserer en Karen K. nisse i plast?

På baggrund af de nisser jeg har vist ovenfor, har jeg prøvet at samle, hvad der karakteriserer en Karen K. nisse. Nissehuen har en kvast, som er rød. Huens form en bred forneden, smal på midten og med en stor kvast for enden. Huen står som regel – men ikke altid – op i vejret. Nogen gange er huen dekoreret med prikker langs kanten. Et træk som går igen på Karen K.’s tegninger og filtklip.

thumb_img_6169_1024
Filtklippet her, som Karen K. har designet, viser nissedrengen med lygten, som også findes som en velkendt plastnisse. Karakteristisk for Karen K.’s nissehuer er den store røde kvast og prikkerne langs kanten.

Karen K.’s plastnisser har gult hår og ofte røde æblekinder. Til gengæld har de aldrig skæg. Karen K.’s nisser er næsten altid børn eller unge. Gamle nissemænd med rynker og stort skæg er næsten fraværende i alle hendes værker. Faktisk er det eneste sted jeg har set Karen K.’s nisser med skæg på et kræmmerhus fra 1995. Fra 1950’erne til og med 80’erne har jeg endnu ikke set nisser med skæg. Kun når det er selveste julemanden (eller Santa Claus) bliver han hos Karen K. udstyrret med et skæg, og han dukker også først op hos Karen K. i 1988, så vidt jeg ved. På Karen K.’s plastnisser kan man desuden tydeligt se de enkelte finger på hænderne.

img_8756
Den første Karen K. nisse med skæg, som jeg kender, er fra dette kræmmerhus fra Familiejournalen i 1995. 

Derfor er denne hyggelige gamle julenisse, der rider på en julebuk, næppe heller tegnet af Karen K., selv om ham er nok så sød.

img_8710

Her er et par andre eksempler på nisser, som ikke er af Karen K. Billedet har jeg lånt på nettet.

ikke-karen-k-nisser-1
I denne samling er det kun pigen i midten som er af Karen K. Selv om lysestagernes isflager, er de samme, som ved Karen K. nissestagerne er de skæggede nissemænd ikke hendes design.

Plastnisserne herunder bliver også nogen gange solgt på nettet som Karen K.-nisser. Jeg synes, det er tydeligt, at der ikke er tale om en Karen K.-nisser, når man kender lidt til Karen Kjærsgaards “streg” og nissetyper. Derimod ser den gamle nissefar ud til at være kraftigt inspireret af julekortet i midten, som af tegnet af en for mig ukendt kunstner, men i hvert fald ikke af Karen K.

 

 

 

Og englene…

Vi må ikke glemme englene. Karen K. står nemlig også bag nogle små engle af plast, som måler 6 cm i højden. Der findes i hvert fald tre forskellige, som dog kun er forskellige i farven på kjolen. Indtil videre er jeg stødt på engle med sort, lyserød og grøn kjole.

img_8715img_8709

Englene findes også som lysestager med “isflage”, og lige som med nisserne findes der en adventsstage med tre engle.

englestage-2
Billedet har jeg lånt af Anita med tilladelse 🙂

Hvor købte man Karen K.’s nisser i 1970’erne? (NB: Se UPDATE nedenfor)

Jeg er selv for ung til at huske at have købt Karen K. nisser, så jeg har tænkt lidt på, hvor de mon blev solgt. Nogen siger, at de er fra Daells Varehus. Daells Varehus’ gamle julekataloger kan man finde online på Det Kongelige Biblioteks hjemmeside. Jeg har læst mig igennem en bunke af katalogerne fra 1965-1983 (1973 og 1978-79 mangler) uden at finde en eneste Karen K. nisse, så de har i hvert fald ikke kunnet købes som postordre. De nisser, som min mor i sin tid købte til mine søskende, er bestemt heller ikke købt i Daells Varehus i Nørregade i København, så de må (også?) have været til salg i mere landsdækkende butikker. På to af mine egne stager sidder der endnu prismærker fra de butikker, de er købt i de. De orange firkanter på prismærkerne vækker en svag erindring i min hjerne. Er det fra Brugsen – eller en anden af FDB’s butikker? Eller det hedengange Schou-Epa måske? Er der nogen blandt læserne, der kan hjælpe?

img_8731
Bunden af et par Karen K. nissestager fra min samling, som endnu har deres prismærke på. Hvilken butik er de fra?

Nu har jeg præsenteret alle de plastnisser og englefigurer af Karen K., som jeg kender. Der findes også forskellige plastnisser til at hænge på væggen, men dem må jeg præsentere en anden gang. Jeg håber, I læsere finder denne guide nyttig, når I skal på jagt efter Karen K. nisser, og måske kan I nu skelne en Karen K. nisse fra alle de andre retroplastiknisser. Hvis nogen har kommentarer eller supplerende oplysninger, hører jeg meget gerne fra jer.

 

 

 

UPDATE: Nogle læsere af bloggen har hjulpet mig med spørgsmålet om, hvor man købte nisserne i sin tid. Tusind tak for det, det er skønt at høre fra jer!

Jette skriver: “Jeg mener, prismærkerne er fra FDB Brugsen. Med hensyn til Daells Varehus trænisser: Jeg var i huset i Nivå i 1979 – i den forbindelse fik jeg en gavekalender af min værtsfamilie. Deri var mange trænisser, og jeg er sikker på, de blev købt i Daells Varehus. Måske Illum – da det var en advokatfamilie jeg var hos.”

Ulla skriver, at prismærkerne er fra Brugsen, og har sendt et billede, der viser det:

dsc_1448

Karoline har fortalt mig, at to af nissestagerne i hendes samling (drengen med juletræet og pigen med juleneget) oprindeligt er købt i Bilka. Den første Bilkaforretning kom i 1970, så man må tro, at nisserne er blevet købt engang i 1970’erne.

Jette har skrevet om sine engle: “Jeg har lige købt to engle af en på facebook-siden. Hun fortæller, at hendes far havde en kiosk: “Da jeg var barn havde vi en butik i Struer – Søndergade kiosk – Ja med blade bøger og alt mulig andet – vi solgte dem (Karen K. englene), og da min far lukkede butikken fik jeg dem som var tilbage.” Hendes far lukkede forrretningen i 1979.
Desuden havde disse engle ret gule vinger – og sælger mindes at det havde de altid haft-mens hun har haft dem.
Desuden har nogle af mine figurer-på plade-også et gammelt brugs-prismærke på. Venligst Jette”

Nina fra Norge skriver, at hun fik et Karen K. nissepar i julegave af sin onkel ca. 1975, og at de er købt i en butik i Nordnorge.

Efter jeg skrev dette blogindlæg har jeg selv udvidet min nissesamling og et par af dem havde prismærker under bunden fra Bilka og Føtex. Hvis nissestagerne, som jeg tror. har været solgt i anden halvdel af 70’erne svarer priserne mellem 6,50 – 7,75 kr til 25-30 kr her i 2016.

Det lyder jo til at nisserne og englene er blevet solgt mange steder i 1970’erne. Ja faktisk i hele Skandinavien. I Danmark f.eks. i Brugsen, Bilka, Føtex og kiosker. Hyggeligt at tænke på, at de er blevet købt sammen med mælk, rugbrød og ugeblade på svundne hverdage i decembre.

IMG_9057.JPG

KarenKblogheader

Posted in Jul

13 thoughts on “Karen K. nisser af plast – og engle…

 1. Hej Helle. Jeg har ikke nogen Karen K. nisse til salg lige i øjeblikket. Jeg sælger af og til nogen på instagram : skipperhusets_lopper
  Der har jeg pt. lidt billeder og postkort af Karen K. til salg.

  Venlig hilsen
  Mikael

  Like

 2. Hi, i live in new york and found 4 of these little elves in my father in laws Christmas decorations box, 2 are the girl, 1 boy, and 1 ?grandfather? They still havr a price tag on the bottom showing they bought them in a usa florist. I wanted to show a picture here, but i could not figure out how to post it here. Then i even wanted to try to sell on ebay, but it seems there is no history of them on the usa ebay sold market!

  Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s