Året rundt med nisserne 2

Nu er det blevet april og forår, og det er tid til at forsætte Karen K.’s egen lille historie om nissernes år, som blev bragt i forbindelse med julepanoramerne i Familiejournalen i 1980 og 1983.

Så her er historien om nissernes forår med Karen Kjærsgaards egne ord:

FullSizeRender-32

“I årets første måneder gør de forårsrent” (1980). “Så kommer foråret med lærkesang og tøbrud – ind imellem danner regnvandet en hel lille bæk øg sø gennem græsplænen i haven bag det lille hus – se, det er jo herligt for de små nisser. Når forårssolen igen kommer frem og varmer vand og luft, så holder de fri, smider træsko og strømper, smøger buksebenene op og sopper ud i vandpytten med de små skibe, som de i vinterens løb har snittet i træ og forsynet med sejl. Jeg synes næsten jeg kan høre deres glade latter, når vinden blæser bådene hen over vandet. De får iøvrigt gæster, så snart der er vand i haven, for vipstjerten kommer aldeles omgående flyvende. Den synes også, det er herligt at plaske rundt og morer sig ligeså godt som nisserne.” (1983)

Jeg har fundet ét andet billede af en vipstjert tegnet af Karen Kjærsgaard. Karen K. har tegnet massevis et flotte fugle fra den danske natur, men i og med at hendes arbejdsområde først og fremmest var jule- og vintermotiver, tegnede hun overvejende Danmarks vinterfugle. Og da vipstjerten er en trækfugl, er det altså ikke den hyppigste blandt Karen K.’s fuglemotiver.

Unavngiven
Vipstjert fra kulisse til dukketeater. Karen K. 1973
IMG_7514
Et kig ind i et nissesoveværelse. Udsnit af Julepanorama 1980.

 

I følge Karen Kjærsgaards fortælling bor nisserne i et stort poppeltræ bag hendes hus:

“Ind imellem – når tiden er til det – udvider de deres bolig. Med små økser hakker og hugger de et værelse ud i en af sidegrenene – snitter og skærer fine senge, syr gode, varme tæpper, tørrer sveden af panden – og ser på hinanden med glæde i øjnene: et dejligt soveværelse er føjet til stuen!” (1980)

Unavngiven
Hult træ fra kulisse til dukketeater. Karen K. 1971.

 

 

 

“Sådanne træer – beboet af nisser – er der mange steder på landet og i byernes parker. Prøv at se efter på traveturen. Man kan godt opleve et ganske lille fodspor efter en nisse – eller se glimtet af en rød hue, inden den hvide pind gør nissen usynlig.” (1980)

 

 

Næste del af Året rundt med nisserne følger i juli.

KarenKblogheader

 

 

2 thoughts on “Året rundt med nisserne 2

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s