
I 1966 indspillede Dionne Warwick Burt Bacharachs og Hal Davids sang “Trains and boats and planes”, som blev et mindre hit. (Hør sangen her).

I 1966 var Karen Kjærsgaard godt i gang med sin grafiske karriere under navnet Karen K. Hun var endnu ikke begyndt at tegne julepynt til Familiejournalen, hvilket kan siges at være hendes folkelige gennembrud. Men i 1966 havde hun allerede i flere år tegnet for mange forskellige firmaer som Georg Moldow, L. Levison Junr., Lindgreen & Andersen, svenske Axel Eliassons Konstförlag og amerikanske Caspari. Julemotiver med nisser og engle dominerede produktionen fra starten af karrieren, og motiverne var ofte nostalgiske landlige scener med bindingsværkshuse, landsbykirker, skove og marker – den natur som Karen Kjærsgaard selv boede tæt på. Men af og til sniger der sig lidt mere “moderne” elementer ind i nissebillederne: tog, både og flyvemaskiner…og biler, luftballoner og hestevogne. Alle slags befordringsmidler i nissernes land. Nå ja, “moderne” er måske så meget sagt, for der er tale om veteranbiler, veteranfly, damplokomotiver osv. Så den gammeldags idylliske stemning er intakt.

De to julekort (tildels med guld på) er fra slut 1950’erne eller starten af 1960’erne. I hver fald senest 1962, for fra det år har jeg et poststemplet eksemplar fra serien, der var på i alt fire julekort. Kortene er udgivet af forlaget GeMo (Georg Moldow). GeMo blev storproducent af papjulekakendere til både det danske og det udenlandske marked. Så hvis du som jeg havde en dansk produceret julekalender som barn i 1970’er-80’erne er der stor sandsynlighed for at GeMo stod bag.


Nisser og veterantog er en sikker kombination på julekort og nissebilleder. Man kan vel dårligt forestille sig nisserne ankomme til jul i et overfyldt IC4-tog…..
Til det svenske marked tegnede Karen K. en flot julefrise med et damplokomotiv og fire togvogne – kørt og brugt af nisser. Motivet passer perfekt til frisens format på 13×79 cm. Frisen er måske fra 1970. Det er min egen (endnu ubeviste) teori at de to første cifre i varenummer 7030, som er trykt på frisen, betegner årstallet for udgivelsen.



Nissetoget har både passagervogne, postvogn, godsvogn og spisevogn. Særlig begejstret er jeg for godsvognen, hvor er umage flok af dyr er taget på togtur.

Et damplokomotiv pryder forsiden af den sene udgave af Karen K.’s billedlotteri. Det er udgaven fra efter 1973, hvor Joker havde overtaget rettighederne til spillet fra det tidligere firma Drechsler, som oprindeligt udgav Karen K.’s spil i 1960’erne.
I 1970’erne udgave af spillet er damplokomotiver flyttet over på en lotteriplade med legetøj. Derved har dragen fra det oprindelige spil måtte vige pladsen.

Lokomotivet var dog også med i det oprindelige billedlotteri. Ikke som legetøj, men som et rigtigt tog på en plade med befordringsmidler og bygninger.

Måske har man ved relanceringen af spillet efter 1973 taget disse motiver op til revision. Den sidste sporvogn i København var blevet indstillet i 1972 og fiskerbåde med sejl hørte også fortiden til. Lokomotiver kørte ikke længere på damp – og måske derfor blev lokomotivet overført til legetøjskategorien og de øvrige motiver fra spillepladen droppet helt i 1970’er udgaven af spillet.
Både og skibe finder man af og til hos Karen Kjærsgaard. Hun var velkendt med skibe. Hendes far Christian Aschengreen arbejdede for ØK og var udstationeret med din familie i Indien da Karen blev født. I følge en artikel i Familiejournalen fra 1966 mødte Karen sin kommende mand på et skib.

Det er dog ikke moderne fragtskibe og supertankere man ser på Karen K.’s motiver, men gamle sejlskibe for fulde sejl. Som på dette postkort, som jeg har lånt fra Per Sørensens hjemmeside.
Eller på dette broderimønster som Karen Kjærsgaard lavede til firmaet Eva Rosenstand


Der er ikke mange fly i Karen Kjærsgaards billedunivers. Men som man kan se, var der et fly i billeflotteriet fra 1960’erne. Og på et design af julegavepapir fra 1980 er nisserne på vingerne i propelfly og springer med faldskærm.

Lidt i samme boldgade: ikke en flyver, men dog et flyvende transportmiddel er nisserne luftballon på dette svenske julebillede (eller julbonad, som svenskerne ville kalde den).

Den er ligeledes udgivet af firmaet Axel Eliasson og printet i Sverige. Den har et meget lavt varenummer nemlig 11, og er måske et af de første julebilleder, som Karen K. fik trykt hos dette firma.
Læg for øvrigt mærke til sejlskibet i havnen nederst på billedet.
Og til slut lige lidt veteranbiler. Fra et stykke julegavepapir – nok fra 1970’erne:

Og til helt sidst – som lovet – en hestevogn.

Der er igen tale om en julefrise fra det svenske firma Axel Eliasson. Og den er formentlig fra 1960’erne.
Der er god fart over postvognen med firspand. Mere fart og svung end man ofte ser hos Karen K. Det er lige så nisserne bag på vognen er ved at falde af.



Hermed slutter den lille rundtur i Karen K.s trains, and boats, and planes – og lidt ekstra. Med fuld fart på vognen og trut i posthornet haster vi frem mod det nye år. God tur!


Tak for fin beretning. Og snart godt nyt år! Kh Birgitte
LikeLike
Velbekomme. Og godt nytår. 😀
LikeLike
Skønne billeder og fortællinger .. Tak for dig og din blog .. Godt Nytår 😉
LikeLike
Hej Ingelise
Tak fir de smukke ord. ☺️ Og godt nytår.
LikeLike